Sara Sabri u Srebrenici: Jaka žena znači jaka porodica

U organizaciji Kulturnog centra Srebrenica juče je održano predavanje „Jaka žena-jaka porodica“. O tome koliko je teško biti supruga i majka, koja je uloga žene u porodici i gdje je u svemu tome mjesto muškarcu, govorila je spisateljica i publicistica Sanela Karišik Begović koja piše pod pseudonimom Sara Sabri.

Sara Sabri u Srebrenici: Jaka žena znači jaka porodica

Imajući u vidu misiju mnogih udruženja koja se bave zaštitom i unapređenjem žena, razumljivo je što je upravo Sara Sabri održala ovakvo predavanje. Njena spisateljska preokupacija je porodica, sa posebnim akcentom na odnos muškarca i žene.

„Žena je alfa i omega, i to samo kada ona tu ulogu ozbiljno shvati, kada shvati svoj potencijal koliko ona može da pruži svojoj porodici i kada radi u tom smjeru da svoju porodicu održi na okupu, da ojača kroz svoju vlastitu samoizgradnju ličnosti. Njen potencijal je u tom smislu nemjerljiv i neuporediv sa bilo kim drugim“, izjavila je za UPSMedia Sara Sabri.Nije na ženi sav teret u porodici, smatra Sara. Muškarac treba da bude oslonac i najveća podrška svojoj supruzi.
Muškarac treba da bude tu kao oslonac, onaj koji ima grublje, globalne planove za porodicu, da tako kažem, dok je majka ona koja se bavi finesama, koja pravi atmosferu u kući. U tom smislu, njena uloga je daleko teža, otac tu uloguSARA SABRI ne bi mogao bez nje da iznese do kraja“, ističe Sara Sabri.

SARA-SABRI-SREBRENICA-300x200

Srebreničanke koje su prisustvovale predavanju su složne u jednom – ideja da bez zdravog društva nema zdrave porodice jednaka je tvrdnji da zdrave porodice nema bez zdrave žene.

„Danas smo čuli različite situacije u kojima možemo dosta naučiti, čuli smo gdje možemo korigovati same sebe, sve da bismo porodicu učinile srećnijom, zdravijom, a samim tim stvorimo dobro cjelokupnom društvu“, istakla je Mediha Smajić.

„Bilo je odlično, nadam se da će biti dosta ovakvih prilika da žene dolaze, da drže ovakva predavanja, zaista dosta inspirativno“, rekla je Nermina Avdić.

Sara je posebnu inspiraciju pronašla u Srebrenici, gradu kojem se, kako kaže, uvijek rado vraća.„Dragi su mi svi utisci koje ću ponijeti, i o njima razmišljati. Došli smo danas malo ranije, da bismo prošetali Srebrenicom, da bismo upili utiske. Nadam se da ću u budućnosti biti od veće koristi Srebrenici, nego što sam do sada bila samo kao posmatrač“, zaključila je Sara Sabri.

Ako sve srećne porodice liče jedna na drugu, kako je tvrdio klasik ruske književnosti Lav Tolstoj, rezultati mnogih istraživanja podupiru ovu tezu jer govore da je zajednički imenitelj srećnih porodica – kvalitetan emocionalni odnos između supružnika i roditelja i djece. Najsrećnije su one porodice u kojima roditelji i djeca rade veliki broj stvari zajedno, a najznačajniji oslonac porodici jeste majka. Bar je tako zaključeno na predavanju u Srebrenici.

(upsmedia)