Srebrenica: Fabrika za preradu mlijeka do kraja godine

0

Danas su u radnoj posjeti načelniku opštine Srebrenica boravili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Na sastanku je bilo govora o izgradnji sistema za navodnjavanje u ovoj opštini, kao i o otvaranju mljekare.

Srebrenica: Fabrika za preradu mlijeka do kraja godine
„Pripremamo tenderisanje za idejni projekat, da pronađemo najboljeg izvođača, da uradimo idejno rješenje i nakon toga da krenemo u projektovanje sistema, koji će biti rađen po uzoru na onaj u Bratuncu, ali bi bio složeniji nego u Bratuncu. Obuhvatili bismo površinu od nekih 600 hektara i na području Skelana“, izjavio je direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede Stefan Mitrović.

Kako je istakao, radovi bi trebali početi na proljeće sljedeće godine.

Sastanak je održan i kao odgovor na inicijativu opštine Srebrenica za izgradnju pogona za preradu mlijeka.

 

„Oko 2,5 miliona litara mlijeka se proizvodi na području četiri opštine: Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Milića. To je značajan potencijal i investitor iz Austrije je veoma zainteresovan. U toku je izrada projektne dokumentacije i objekta. Jednim dijelom opština učestvuje: opštinsko rukovodstvo treba da obezbijedi lokaciju, objekat da privedu namjeni, investitor će donijeti svoju opremu, svoju tehnologiju i otkupljivaće mlijeko sa područja ovih opština, a proizvode plasirati na teritoriji BiH“, izjavio je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Već u toku naredne sedmice načelnik opštine će otputovati u Austriju, gdje bi trebao potpisati ugovor sa austrijskim investitorom.

„Oni će u narednih nekoliko mjeseci doći u Srebrenicu, predati nam idejni projekat kako bismo mogli objekat koji je bio namijenjen za vezionicu adaptirati za mljekaru, raspisati tender i, naravno, u ovoj godini početi sa proizvodnjom“, rekao je načelnik opštine Mladen Grujičić.
„Nakon što potpišemo ugovor, oni će u Austriji početi da proizvode naše proizvode i da ih plasiraju na tržište sa njihovim mlijekom, ali sa našim logoom, to će biti srebreničko mlijeko, jogurt i na taj način će vidjeti kakva će biti reakcija na taj proizvod“, dodao je Grujičić.

U fabrici za preradu mlijeka direktno zaposlenje će pronaći 20-30 ljudi, dok će indirektno taj broj biti daleko veći.

(upsmedia)