Ministar civilnih poslova BiH danas u posjeti Zvorniku povodom bosanskog jezika

0
Ministar civilnih poslova BiH danas u posjeti Zvorniku povodom bosanskog jezika

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posjetio je danas gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića. Posjeta je inicirana problemom djece bošnjačke nacionalnosti zbog nemogućnosti izučavanja bosanskog jezika. Pomalo je nelogično zašto je ministar Osmanović danas posjetio Zvornik umjesto naredne sedmice zajedno sa ministrom prosvjete Republike Srpske Dane Maleševićem. Niko od predstavnika roditelja djece koja bojkotuju nastavu od kraja 2017.godine takođe nije posjećen od strane ovog ministra koji je u Zvornik stigao navodno zbog njihovog problema.

adil posjeta

Sastanku na kome je najviše pažnje posvećeno bojkotu nastave od strane učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Liplju zbog naziva jezika koji izučavaju, prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Zvornika Mersad Mehmedović.

Gradonačelnik Stevanović je rekao da je njegova želja i potreba i obaveza da svi učenici dolaze u školu. On je istakao da treba tražiti rješenje, a da djeca treba da idu u školu.
– Mali je procenat djece koja ne pohađaju nastavu, ali nije dobro ni kad jedno dijete ne dolazi na nastavu i njegovi roditelji nisu zadovoljni. Treba tražiti rješenje, a djeca treba da idu u školu. Ovo nam je četvrti ili peti put da se pravi bojkot nastave. Ovaj put to je samo u jednoj područnoj školi koja ima 16 učenika, dok u područnoj školi u Križevićima koja broji oko 150 djece bošnjačke nacionalnosti i gdje izučavaju istu grupu nacionalnih predmeta i imaju isti problem sa nazivom jezika, oni pohađaju nastavu. Suština je nek politika rješava problem, nek se nalaze rješenja, ali je najvažnije da djeca idu u školu – poručio je gradonačelnik.

Osmanović je istakao da je, s obzirom da on predsjedava Konferencijom ministara obrazovanja, ova tema nekoliko puta stavljana na dnevni red sjednice, ali da nisu mogli iznaći rješenje.

– Adresa je Vlada Republike Srpske, ministar Malešević i premijerka Cvijanović, da se kod njih otvori ovo pitanje. Sastaću se sa njima i sa predstavnicima OEBS-a sa ciljem da ponovo aktuelizujemo ovo pitanje, jer nije dobro da jedan broj djece danas u Zvorniku ne pohađa nastavu – rekao je Osmanović koji je iznio mišljenje da susreti i rzgovori poput današnjeg treba da doprinesu rješavanju ovog pitanja.

Mehmedović je istakao da rješavanje ovog problema nije u nadležnosti lokalne zajednice koja na to ne može da utiče.

– Pokušavamo ono što je najbitnije, a to je da djeca krenu na nastavu i da se problem riješi u što kraćem roku – rekao je Mehmedović.

Dok roditelji djece iz Liplja uz podršku predstavnika roditelja druge djece bošnjačke nacionalnosti iz Zvornika i cijelog RS-a pozivaju sve da im pomognu i omoguće pravo na izučavanje maternjeg jezika, ministar civilnih poslova BiH (nadležan za obrazovanje na državnom nivou) prilikom posjete Zvorniku ne organizuje zvaničan susret sa roditeljima i pruži im pomoć u borbi za njihova prava.

(Zvornicki.ba)