Ustavni Sud BiH presudio u korist Pavgorda! Slijedi li blokada račune Alumine!?

0
Da li

Registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan potvrdio je juče pisanje “Glasa Srpske” da je taj sud odbacio apelaciju zvorničke kompanije “Alumina” koja je tražila obustavu sprovođenja izvršnog postupka protiv tog preduzeća pokrenutog na zahtjev firme “Pavgord” iz Foče.

Ustavni Sud BiH presudio u korist Pavgorda! Slijedi li blokada račune Alumine!?

Sudije Ustavnog suda odluku su donijele u petak.

– “Alumina” je apelacijom tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini na osnovu kojih je “Pavgord” uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije. Ta apelacija “Alumine” je odbijena kao neosnovana – kaže Mijan.

Dodao je da nema ovlašćenje da parafrazira obrazloženje odluke Ustavnog suda, koje je izneseno na više stranica, dodajući da će ono uskoro biti postavljeno na sajt suda.

Ukio banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i “Alumina” poslovala u sastavu Fabrike glinice “Birač” u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka. Taj dug je “Pavgord” u međuvremenu otkupio za 6,4 miliona evra. “Pavgord” traži izvršenje na osnovu ovog duga, ali su potraživanje Ukio banke nedavno odbili nadležni sudovi u Srpskoj.
Branilac “Alumine” Vladimir Milošević izjavio je da zbog toga odluka Ustavnog suda BiH ne bi trebalo da ima štetan uticaj na dalje poslovanje preduzeća.

Iz tvornice glinice Alumina Zvornik se još uvijek nisu zvanično oglasili povodom ovog pitanja.

(Glassrpske)