Zavod za javno zdravstvo u Zvorniku bez prostora: Najviše posla imaju sa hranom

0
Zavod za javno zdravstvo u Zvorniku bez prostora: Najviše posla imaju sa hranom
FOTO: Blic.rs

Zavod za javno zdravstvo u Zvorniku, kao deo Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ove godine mogao bi da reši svoj najveći problem – nedostatak prostora.

Zavod za javno zdravstvo u Zvorniku bez prostora: Najviše posla imaju sa hranom
FOTO: Blic.rs

Na ovaj način stekli bi se uslovi za nabavku i nove opreme čime bi Zavod, koji pokriva tri granična prelaza Zvornik, Bratunac i Bijeljinu, a uz to se nalazi u poljoprivrednom području, mogao da proširi delatnosti i zaposli nove stručnjake.

Milenko Nikolić, rukovodilac ove ustanove kaže da bi se na ovaj način omogućilo da se pregledi obavljaju u Zvorniku, a ne u Banjaluci.

– Deo tih kontrola radimo i mi, a deo se sa ovih graničnih prelaza šalje u Banjaluku. Inače, godišnje uradimo preko 16.500 analiza hrane, vode, briseva i sanitarnih pregleda. Imamo dogovor sa lokalnom upravom da zajedno obezbedimo nove prostorije u zgradi koja treba da se pravi u neposrednoj blizini naših sadašnjih prostorija. To bi nam omogućilo da nabavimo novu opremu, pružimo nove usluge i zaposlimo nove ljude – kaže Nikolić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u prošloj godini najviše je urađeno sanitarnih pregleda, 12.595, oko dve hiljade analiza hrane, 2.282 briseva, 124 brisa površina, 746 testova na čistoću i 1.279 uzoraka vode.

– Među najčešće probleme sa vodom spadaju zamućenja, nakon obilinijih padavina zbog čega je uzorkovana voda često neispravna. Dobar deo ovih analiza odnosi se na privatne bunare, jer ljudi često kontrolišu ispravnost vode koju koriste iz bunara – navodi Nikolić.

On je dodao da pored inspekcijskih naloga za kontrolu namirnica i sami rade kontrole sa svojim klijentima koji se bave proizvodnjom hrane.

– Najčešće su to pekare, poslastičarnice gde se proverava kvalitet peciva, kolača i drugih proizvoda. Neispravnost se obično beleži kod kolača i drugih slatkih proizvoda, a rezultat su dužeg stajanja namirnica – navodi Nikolić.

On je istakao da imaju odličnu saradnju sa gradskim i republičkim inspekcijskim organima, a tokom kontrole zabeležena je i jedna neobična situacija.
– Tokom kontrole kvaliteta proizvoda u jednom marketu inspektor je konzumirao sladoled u originalnom pakovanju i nakon toga osetio zdravstvene probleme. Superanalizom je utvrđeno da taj proizvod ne ispunjava standarde kvaliteta te je sugerisano da se čitav kontingent povuče, što je i urađeno – navodi Nikolić.

Zavod osnovan 1996. godine

U okviru Instituta za javno zdravstvo jedinica regionalnog zavoda u Zvorniku je osnovana 1996. godine.

Pokriva područje od oko 300.000 stanovnika, odnosno gradove Zvornik i Bijeljinu, te opštine Lopare, Ugljevik, Bratunac, Šekoviće, Srebrenicu, Osmake, Miliće i Vlasenicu.

(Blic.rs)