Golić: Radovi na objektima bolnice i škole urađeni kvalitetno

0
Golić: Radovi na objektima bolnice i škole urađeni kvalitetno
FOTO: Palelive

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić prilikom posjete Zvorniku izjavila je danas da su svi radovi na objektima Osnovne škole “Sveti Sava” i Opšte bolnice Zvornik, koji su realizovani u okviru projekta energetske efikasnosti, urađeni kvalitetno i na vrijeme.

Golić: Radovi na objektima bolnice i škole urađeni kvalitetno
FOTO: Palelive

“Drago mi je da zajedno sa direktorom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom možemo konstatovati u reviziji da je sve urađeno onako kako je Svjetska banka od nas zahtijevala i tražila”, rekla je Golićeva novinarima nakon obilaska ovih objekata sa Salinasom, gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem i direktorima bolnice Ivanom Popovićem i Osnovne škole Radomirom Petrovićem.
Podsjetivši da su radovi na energetskoj efikasnosti škole i bolnice iznosili 2.624.000 KM, od čega za školu 1,7 miliona KM i bolnicu 924.000 KM, Golićeva je istakla da je sa Salinasom razgovarala i o tome kako obezbjediti još sredstava da bi se projekti energetske efikasnosti nastavili i na nivou lokalnih zajednica i institucija.

“Projektom energetske efikasnosti obnovili smo 31 objekat iz oblasti zdravstva i obrazovanja”, rekla je Golićeva i istakla da je pristiglo još 700 zahtjeva za obnavljanje objekata iz oblasti obrazovanja i više od 78 iz zdravstva.

Ona je podsjetila da od 1. januara 2016. godine svi objekti koji se grade i imaju upotrebnu dozvolu moraju imati energetski sertifikat, čime je jasno definisano da su samo objekti izgrađeni u prošlom vijeku predmet energetske sanacije.

“Dobro je da je direktor Kancelarije Svjetske banke u BiH, prilikom obilaska ovih objekata, pogledao podne obloge i sanitarne čvorove, koji nisu mogli biti obuhvaćeni ovim projektom, pa ćemo sada razmišljati kako i to u narednom periodu rješavati”, rekla je Golićeva.

Salinas je zahvalio Golićevoj i Stevanoviću na završenim radovima na objektima Opšte bolnice i Osnovne škole “Sveti Sava” u Zvorniku.

“To su samo dva, od ukupno 56 objekata koji se obnavljaju uz podršku Svjetske banke”, rekao je Salinas i dodao da se na ovakav način obnove ostvaruje oko 60 odsto uštede na energentima.

On kaže da je mnogo značajnije što ovako obnovljeni objekti omogućavaju bolje pružanje usluga korisnicima, učenicima u školama i pacijentima u bolnicama, dok je mnogo bolji i prijatniji radni ambijent.
“Kada smo obilazili ove objekte uvjerili smo se da nije dovoljno obnoviti samo vanjsku fasadu i izolaciju, nego ima i nekih unutrašnjih radova koje bi trebalo odraditi da bi objekti bili prijatniji i udobniji”, rekao je Salinas.

Golić: Radovi na objektima bolnice i škole urađeni kvalitetno
Gradonačelnik Zoran Stevanović

On je dodao da je sa Golićevom i Stevanovićem razgovarao na koji način ubrzati obnovu svih objekata, u saradnji sa ostalim razvojnim partnerima i istakao da se unaprijed raduje tome.

Salinas kaže da se procjenjuje da ima oko 3.000 objekata ove vrste u BiH koje treba obnoviti, čime se može steći utisak o obimnosti ovih radova.

Stevanović je zahvalio Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu i Svjetskoj banci što su dva objekta u Zvorniku obuhvaćena projektom energetske efikasnosti, čime je nivo usluga bolnice i osnovne škole podignut na veći nivo.

Direktor Opšte bolnice Ivan Popović kaže da je na bolnici kompletno urađena spoljna fasada i stolarija, promijenjena grejna tijela, te da ima još mnogo posla na unutrašnjem uređenju ove zdravstvene ustanove.

“Pokušaćemo da uradimo rekonstrukciju unutrašnjeg dijela bolnice, koja pruža zdravstvene usluge za više od stotinu hiljada stanovnika sa područja sedam opština regije Birča i šire”, rekao je Popović.
(www.palelive.com / Srna)