Filmska prevara: Glumeći socijalni slučaj od Švicarca izmamio milione

0
Filmska prevara: Glumeći socijalni slučaj od Švicarca izmamio milione
Automobili koji su oduzeti od Perića FOTO: MUP RS

MUP RS-a zajedno sa bijeljinskom policijom prijavio je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini dvadesettrogodišnjeg Aleksandra Perića iz Bijeljine zbog prevare državljanina Švicarske kojeg je oštetio za 2,57 miliona maraka.

Filmska prevara: Glumeći socijalni slučaj od Švicarca izmamio milione

Automobili koji su oduzeti od Perića FOTO: MUP RS

On je uhapšen 31. decembra prošle godine, šest mjeseci nakon što je otkrivena filmska prevara koju je ovaj mladić izveo uz pomoć društvene mreže Facebook.

– Osumnjičeni je u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica državljanina Švicarske doveo u zabludu – kazala nam je Danica Gnjatović iz MUP-a RS-a.

Kako saznajemo, Perić se preko ove društvene mreže imućnom strancu predstavio kao socijalno ugrožena osoba, koja je u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Imao je nekoliko lažnih Facebook naloga te je u više navrata državljanina Švicarske doveo u zabludu da mu uplaćuje novac.
Osim sa Facebook profila, Perić je stranca kontaktirao sa različitih mailova te telefonskih brojeva putem aplikacije WhatsApp pa policija vjeruje da je stranac bio ubijeđen da novac uplaćuje različitim osobama.

Stranac je, po navođenju Perića, uplaćivao novac na nekoliko različitih banaka kao i na račune drugih osoba kako bi cifre bile manje upadljive. Kako nezvanično saznajemo, Perić je imao tri saučesnika koji su znali čime se zapravo bavi pa su otvorili svoje žiroračune u bankama na koje je uplaćivan novac.

Zauzvrat, Perić im je davao deset do dvadeset posto od uplaćenog iznosa.

Kako bi podizao bez smetnje uplaćeni novac Perić je sačinjavao lažne komisione ugovore o prodaji automobila te je na osnovu njih podizao novac i tako sebi pribavio protivzakonitu imovinsku korist u iznosu od 2,5 miliona KM.

Nakon što je prevara otkrivena u junu mjesecu, policija je vršila pretrese na četiri lokacije u Bijeljini i na jednoj lokaciji u Šekovićima, a pronađena je i oduzeta određena količina dokumentacije, mobilni telefoni, laptopi, automatska puška i meci, kao i “volkswagen touareg” i “chrysler”.

(Faktor)