“Infuziju”, rok bend iz Bratunca, čine otac i dva sina: Rokenrol Ostojići PRAŠE IZ SVE SNAGE

0
“Infuziju”, rok bend iz Bratunca, čine otac i dva sina: Rokenrol Ostojići PRAŠE IZ SVE SNAGE

Rokenrol bend “Infuzija” nesvakidašnja je pojava na domaćoj rok sceni, ne samo zbog kvalitetne muzike, već i zbog činjenice da ga čine tri člana porodice Ostojić iz Bratunca.

“Infuziju”, rok bend iz Bratunca, čine otac i dva sina: Rokenrol Ostojići PRAŠE IZ SVE SNAGE

Rok bend, koji je 2016 godine osnovao Rajko Ostojić iz Bratunca uz svoja dva sina, 11-godišnjeg sina Đorđa (bubnjevi) i Mirka (gitara), koji ima 15 godina, predstavlja jedinstven spoj porodičnog rokenrola.

Rajko se muzikom bavi od 1997. godine, a kada je svoje iskustvo preneo na sinove stvorena je porodična trojka Ostojić koja po Rajkovim rečima planira da praši glasan rokenrol dok budu imali snage u rukama i nogama.

– Ja sam kao klinac doživotno inficiran rokenrolom, iako je Bratunac mala sredina, takva vrsta muzike je ranije ovde imala toliko čvrsto uporište, da je maltene bilo sramota slušati neku drugu vrstu muzike osim rokenrola. Negde posle rata sam osnovao nekoliko rok bendova u Bratuncu, ali sam se u međuvremenu oženio, dobio decu i muzika je bez obzira na ogromnu ljubav, nekako stavljena u drugi plan, ispostavilo se privremeno – kaže Ostojić i dodaje da je odrastanje dece uz rok muziku na kraju neminovno dovelo do rok benda.

– To što su Mirko i Đorđe završili u rok bendu nazvao bih neizbežnim putem. Oni su od kolevke odrastali uz rokenrol i čim su malo porasli počeli su pokazivati interes za muziku i instrumente. Krenuli smo svirati onakao za svoju dušu, čisto iz ljubavi prema muzici, i zbog toga što sam kao roditelj hteo da podržim njihov interes za muziku. Naš prijatelj Slaviša Paunović predložio nam je da neke pesme koje smo napravili, snimimo uz pomoć njegovog rođaka iz Crne Gore, a on je bio i inicijator imena našeg benda i predložio je naziv “Infuzija” – kaže najstariji Ostojić
Rajko kaže da je bend baziran na uticajima klasičnog rokenrola, ali da naslednici postepeno dodaju i svoje lične sklonosti.

– Krenuli smo od bazičnih rok i hard rok uticaja poput “Led Zeppelin” “Free”, “Yu grupe”, “Riblje Čorbe”, “Smaka”, “Atomskog skloništa” i sličnih bendova, da bi postepeno Mirko i Đorđe, dodavali i neke svoje favorite, uključujući i neke bendove za koje tata nije ni čuo (smeh), ali sve je to rokenrol – kaže Rajko i dodaje da nije lako uskladiti funkciju roditelja i basiste u rok grupi.

– Trudimo se da bend funkcioniše na demokratskom princip uz dogovor, ali ponekad moram biti i roditelj, jer ne smem zapostaviti vaspitanje i školu zbog rokenrola. Na prvom mestu su školske obaveze, tek nakon toga dolazi vreme za vežbanja i pisanje pesama. Sviramo u principu svaki drugi dan po dva sata, plus naravno koncerti. Za sada to funkciniše, iako nije lako sve to uskladiti. Ponosan sam naravno na činjenicu da su , osim što su dobri muzičari i dobri učenici, te vrlo vredna i vaspitana deca. Naravno, tu je i mama, koja nam je najveća podrška od početka i koja nas smiruje kada nas ponese rokersta strast – kaže Ostojić.
Najstariji od rokenrol trojke Ostojić kaže da su kao bend od starta zauzeli stav da će uz kovere raditi i na sopstevenim pesmama, jer žele da ostave autorski trag u muzici.

– Na samom startu smo zauzeli stav da nećemo biti obični kover bend, jer to pre ili posle završi u tezgarenju, već smo odlučili da uz tuđe pesme radimo i svoj materijal, kako bi ostavili ozbiljan autorski trag. Imamo nekih 20-ak pesama, jedan snimljen EP “Život je dar” i živi album “Sjenke na zidu”. Naravno, to je snimljeno u nekoj vrsti kućnog studija, uz pomoć prijatelja i nije na profesionalnom nivou, koji bi želeli da imamo, ali verujemo da će i do toga doći jednog dana – kaže Rajko i dodaje da je jedna stvar sigurna kada je u pitanju “Infuzija”

– Jedno je sigurno, porodica Ostojić neće prestati prašiti glasan rokenrol, dok god budemo imali snage u rukama i nogama. Da li će to biti “Infuzija”, da li ću ja ostati uz njih, ili će oni samostalno nastaviti, nije ni bitno, važno je da rokenrol muzika bude deo porodice Ostojić – kaže ovaj rokenrol tata.

“Demofest” je poseban nastup

Kao jednu od prelomnih stvari za rad benda, Rajko navodi nastup na “Demofestu” 2016 godine.

– Održali smo dosta koncerata, ali moram izdvojiti nastup na rok festivalu u Bratuncu pred domaćem publikom, te kao posebno važan, naš nastup na “Demofestu”. Svirali smo dosta klupskih koncerata, ali nastup na jednoj vrhunskoj bini, sa profesionalnim ozvučenjem i rasvetom, pokazao je pre svega Mirku i Đorđu, kako izgleda karijera pravih rok bendova i koliko to zahteva truda i odricanja – jasan je Ostojić.

(Blic)