Alumina : U završnoj fazi izgradnja stanice za komprimovani gas

0
Alumina : U završnoj fazi izgradnja stanice za komprimovani gas

Veoma uspješnu, prošlu poslovnu godinu, zvornička “Alumina” krunisala je izgradnjom Stanice za prirodni komprimovani gas.

Alumina : U završnoj fazi izgradnja stanice za komprimovani gas

Iz Zvornika bi uskoro trebalo da počne i distribucija ovog gasa, koji se smatra najčistijim gorivom – energetskim gorivom budućnosti koje se u razvijenom svijetu sve više koristi. Zvornička “Alumina” naručila je 12 cisterni za transport komprimovanog gasa, nakon čega će krenuti u njegovu distribuciju sa svoje stanice koja se nalazi u krugu fabrike, a čija je izgradnja u završnoj fazi.

Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” ističe da će ovo preduzeće već u prvoj fazi za distribuciju imati minimalno dva miliona kubika komprimovanog gasa. “Svi oni koji su zainteresovani, u prvom redu Rafinerija nafte Brod i Rafinerija ulja Modriča i svi oni koji imaju potrebe za gasom, moći će ga ovdje dobijati”, naglašava Motika.

Alumina : U završnoj fazi izgradnja stanice za komprimovani gas

Prirodni komprimovani gas ima najmanji koeficijent emisije ugljen-dioksida po jedinici oslobođene energije, a kompanija posjeduje i dva uređaja za dekompresiju koja su spremni pozajmiti najvećim kupcima koji već imaju priključak. Ovo energetsko gorivo ima višenamjensku upotrebu i najbolji je način za rješenje zagađenja u velikim postrojenjima.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić prilikom nedavne posjete istakla je da je resorno ministarstvo Konvencijom o klimatskim promjenama preuzelo obavezu da smanji efekte staklene bašte, koji bi korištenjem ovog energenta bili svedeni na minimum. Da se radi o gorivu budućnosti svjedoči i podatak da je Evropska unija za izgradnju punionice za ovo gorivo izdvojila više od 150 miliona evra.

(radioosvit)