Održana „Svetosimeonska akademija” u Zvorniku

0
Juče odžana „Svetosimeonska akademija”

U zvorničkom Domu omladine prije nekoliko dana održana je„Svetosimeonska akademija” u čast Stefana Nemanje, tvorca srpske države, potonjeg monaha Simeona i svetitelja Svetog Simeona Mirotočivog.

Juče odžana „Svetosimeonska akademija”

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić je, u prigodnoj besjedi, rekao da je Stefan Nemanja najznačajniji srpski vladar, čija vladavina predstavlja prelomni period u istoriji srpskog naroda. Do njegove pojave malo je poznato istorijskih podataka o srpskim vladarima i srpskoj državnosti, a Nemanja je uspio da ujedini srpska plemena i postane veliki srpski župan Raške, tvorac moćne države u srednjem vijeku i rodonačelnik loze Nemanjića, koja je vladala Srbijom narednih 200 godina“, rekao je Perić.

On je podsjetio da je Stefan Nemanja sa svojim sinom Svetim Savom utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, graditelj škola, bolnica i veliki zadužbinar mnogih manastira.
„Mnogi manastiri iz doba Nemanjića, nalaze se širom područja – Tavna, Papraća, Lovnica, Ozren, Vozuća, Rača, Mileševo i mnogi drugi“, rekao je Perić.

Podsjećajući da je u poznoj dobi predao vlast sinu Stefanu Prvovjenčanom, Perić je rekao da se Stefan Nemanja zamonašio u manastiru Studenica 1196. godine, a nakon toga otišao na Svetu Goru kod sina Svetog Save, gdje su sagradili najveću srpsku zadužbinu Hilandar.
Perić je dodao da je monah Simeon preminuo u manastiru Hilandar, a da su njegove mošti 1208. godine prenesene u manastir Studenicu, gdje se i sada nalaze.

Juče odžana „Svetosimeonska akademija”

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić je, s blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, blagosiljao Svetosimeonsku akademiju i podsjetio na veliki doprinos Stefana Nemanje u stvaranju srpske države i Srpske pravoslavne crkve.

Juče odžana „Svetosimeonska akademija”

U okviru Svetosimeonske akademije, nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, te učenici Tehničkog školskog centra i Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Rade Perić uručio je književnu nagradu „Prosvjete“ Stanislavu Tomiću, autoru knjige „Visina dubine“, koju je zvornička „Prosvjeta“ proglasila za najbolju knjigu godine u Zvorniku za 2017. godinu.
Tomić se zahvalio se zvorničkoj „Prosvjeti“, koja je odlučila da njegova knjiga bude nagrađena.
„Ovo je prva nagrada koju sam dobio u svom gradu i u tom smislu zauzima posebno mjesto“, rekao je Tomić i podsjetio da je do sada izdao tri knjige, te da je za svoje stvaralaštvo i ranije nagrađivan.

Juče odžana „Svetosimeonska akademija”

Organizator ove tradicionalne manifestacije je SPKD „Prosvjeta“, a pokrovitelj Grad Zvornik.

(radioosvit)