Biblioteke u regiji Birač: Dobri rezultati u 2017. godini

0
Biblioteke u regiji Birač: Dobri rezultati u 2017. godini

Povelja “Đorđe Pejanović“ je najveća nagrada za bibliotekarstvo u RS, a dodjeljuje se na manifestaciji Višegradske staze, koja se svakog juna održava u Višegradu. Iz Matične podružnice Zvornik za ovu nagradu kandidati su raspoređeni u tri kategorije: najbolji bibliotekar, najbolja biblioteka i najbolji menadžer u bibliotekarstvu.

Biblioteke u regiji Birač: Dobri rezultati u 2017. godini

U Republici Srpskoj ima 49 javnih i više od stotinu školskih i fakultetskih biblioteka. Matičnom području Zvornik pripadaju biblioteke u Srebrenici, Bratuncu, Milićima, Vlasenici, Šekovićima i Zvorniku. Na sastanku bibliotekara ovog matičnog područja koji je održan u Bratuncu usvojen je izvještaj o radu za proteklu godinu.

„Matično područje Zvornik je zaista matično područje koje je imalo dobre rezultate u 2017. godini. Sve biblioteke u našem području zaista rade jako odgovorno, sve biblioteke imaju jako kvalitetne ljude, jako kvalitetan kadar, koji radi sve ono što je potrebno da što veći broj korisnika i što veći broj sugrađana, naročito onih najmlađih, dovedu u biblioteku“, ocijenila je Nega Stjepanović, direktorica JU Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik.
Za povelju “Đorđe Pejanović“ u kategoriji ‘najbolji bibliotekar’ ispred Matičnog područja Zvornik predložena jeVioleta RadicVioleta Radić iz Narodne biblioteke Srebrenica.

„Svoj posao obavljam na najbolji mogući način koji znam. Bibliotekatstvo nije samo posao i zanimanje, manje-više, to je dio mene i moje ličnosti, jer knjige i rad sa knjigama, rad sa djecom, rad sa korisnicima u biblioteci, da kažem tako, svako ima nešto što ga ispunjava, a mene to ispunjava“, kaže Violeta Radić.

Narodna biblioteka Šekovići boriće se za nagradu “Đorđe Pejanović“ u kategoriji ‘Najbolja biblioteka’.

„Mi se trudimo u Šekovićima, malo smo mjesto, možda smo jedina biblioteka koja se bavi svim kulturnim dešavanjima, jer kulturni centar i nemamo, i biblioteka je tamo sve. Sve je manje prostora, manje polica, trudimo se da svake godine nabavaljamo nove knjige, pa nemamo gdje da ih smjestimo“, istakao je Ivan Lukić, direktor Narodne biblioteke Šekovići.

Svaka biblioteka Matične podružnice Zvornik dala je doprinos razvoju bibliotekarstva u RS. Najvećim uspjehom smatraju veliki broj korisnika.

„Želimo da biblioteka u narednom periodu svaka pojedinačno bude mjesto gdje će se okupljati sve veći broj ljudi, prije svega mladih i tinejdžera, koji će biblioteku doživljavati prisnim mjestom, mjestom gdje se osjećaju prisno i udobno, mjestom gdje mogu da dobiju podršku, savjet i informaciju od ljudi koji rade u biblioteci i mislim da to svaka naša biblioteka već i pruža“, rekla je za UPSMedia Nega Stjepanović, direktorica Matične biblioteke Zvornik.
Za najboljeg menadžera u bibliotekarstvu ispred Matične podružnice Zvornik predložen je Zoran Džinkić, direktoa Narodne biblioteke Milići.
(UPS media)