Intervju, Zoran Stevanović, gradonačelnik grada Zvornika punih 11 godina

0
Čestitka gradonačelnika Zvornika povodom Uskrsa
Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović

U februaru 2007. godine Zoran Stevanović došao je na mjesto načelnika opštine Zvornik. U međuvremenu (2008, 2012 i 2016. godine) još tri puta je izabran na tu poziciju. 

Intervju, Zoran Stevanović, gradonačelnik grada Zvornika punih 11 godina
Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović

Ukupno 11 godina kako ste na vodećem mjestu u Zvorniku. Kako vam taj podatak zvuči?

Prije tačno 11 godina došao sam na mjesto načelnika opštine, koja je bila jedna od onih politički nestabilnih lokalnih zajednica u BiH, sa izraženim problemima vodosnabdijevanja i vrlo često bez grijanja u jeku grejne sezone. Bio je to veliki izazov, jer sam upravo tada uplovio u političke vode. Izgledalo je da su neka od obećanja teško ili nikako izvodljiva. Ali danas se osjećam ponosno, jer mislim da smo mnogo toga uradili i da je promjena na bolje primjetna u svim sferama društva.

Zvornik je stabilna lokalna zajednica, sjednice Skupštine grada su vrlo ekspeditivne i sve se radi na principu dogovora. Vodosnabdijevanje je osigurano i u višim zonama grada, sada radimo na projektima da se pokriju sve ruralne mjesne zajednice. Zvornik je postao grad. Vratili smo sjedište policijske uprave. Uskoro ćemo dobiti i druge institucije kao što su okružni i privredni sudovi, pravobranilaštvo, tužilaštvo.

Pogled na ulice Zvornika govori nam da se mnogo toga promijenilo poslednjih godina. Da li je to u skladu sa onim što ste na početku planirali?

Bilo je to korak po korak. Rješavali smo jednu po jednu problematičnu situaciju. Dešavanja u svijetu i okruženju svakako nam nisu išla na ruku, ali smo u Zvorniku uspjeli da rekonstruišemo gradske ulice, dobijemo novu zgradu Doma omladine, šetalište da liči na svjetske promenade na kojima se čuje žamor djece i živi život. Uspjeli smo da damo svoj doprinos u povećanju nataliteta kroz podršku udruženjima porodica sa problemom steriliteta i višečlanim porodicama. Mišljenja sam da podrška mladim i obrazovanim ljudima uvijek treba da bude naša ideja vodilja. Tako sam radio od samog starta. To radim i danas. Čak da moram da ponovim ovih 11 godina, mislim da bih u većini slučajeva uradio isto.

Kako se nosite sa izazovima položaja gradonačelnika i biznismena. Da li je teško uskladiti oba poziva?

Teško je biti i na jednoj poziciji ako imate želju i držite do svojih obećanja da ćete učiniti sve kako biste popravili situaciju. A dvije obaveze koje zahtijevaju svaka minimum po 18 sati rada su svakako komplikovan izazov. Ja sam od početka želio da unesem taj preduzetnički duh u jednu potpunu političku funkciju. Gradonačelnik sam na sličan način kao što sam i poslovan čovijek. Važno mi je da se domaćinski ophodimo prema onome što imamo, jer samo takvo poslovanje vodi nas naprijed. Zvornik je u poslednjem izvještaju Fajnenšl tajmsa naveden kao mikro grad budućnosti po isplativnosti za ulaganja. To je trenutno veoma dobra vijest za koju sam uvjeren da nam može pomoći u privlačenju investicija.
Kako biste opisali atmosferu u Zvorniku?

Prema našim svakodnevnim saznanjima koja dobijamo od građana, mislim da je sve na zadovoljavajućem nivou. Bude ponekad zategnutosti, situacija koje se opisuju kao rizične, ali toga ima i u najsređenijim državama, srećnim porodicama. Ja sam zadovoljan odnosima sa građanima i među građanima, nema tu nekih nepremostivih prepreka. Sve se može riješiti ako postoji dobra volja. Zvornik ima predispozicije za mnogo veće rezultate, i trudim se da to iskoristim. Ove godine ćemo rekonstruisati stari most. Završićemo desetogodišnju Strategiju razvoja i razmišljamo o kapitalnim projektima. U atmosferi dijaloga doći ćemo do nekih prijedloga, rješenja, ideja koje će svakako biti od koristi našem gradu.

Intervju, Zoran Stevanović, gradonačelnik grada Zvornika punih 11 godina

Šta se dešava u oblasti ekonomskog razvoja u gradu?

U prethodne tri godine mi smo u Zvorniku imali nešto više od 100 miliona KM domaćih investicija.  U 2017. godini švajcarski Zeohem odlučio je da napravi fabriku u Zvorniku. I tu bismo mogli reći da je dobar znak za jednu godinu jednog grada veličine Zvornika. Mi smo učestvovali u projektu UNDP-a, podrška zapošljavanju, i tu smo dobili određena sredstva oko 200.000 KM za naše privrednike koji su zaposlili radnike, pripravnike. U zadnje dvije godine smo uložili 900.000 KM u podsticaj zapošljavanja, dok ćemo u 2018. godini taj proces potpomoći sa 450.000 KM. I svjesni smo da to nije dovoljno, da treba raditi još, pa smo i u toj oblasti pokrenuli stvari. Uvezujemo se sa različitim ambasadama i njihovim privrednim društvima kako bismo privukli investitore i osigurali više radnih mjesta našim građanima. I to ćemo još intenzivnije raditi u godini koja je pred nama.
Kad već pominjete planove, šta je to što biste mogli izdvojiti za naredni period?

Prvo što ćemo početi da realizujemo jeste rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića, koju smo dobili u okviru pomoći Srbija Srpskoj. Plan je da se most uredi na najbolji mogući način, i da ponovo bude ogledalo svojih građana sa obje strane Drine. Budžetom smo predvidjeli da obezbijedimo zgradu za sud, tužilaštvo, vrtić, da uredimo i zgradu Gradske uprave, koja već dugo vapi za popravkama i poboljšanjima. Započeli smo i realizaciju projekta Fiš, koji predviđa izgradnju vodovoda i kanalizacije u sjevernom dijelu grada, tako da ćemo s tim nastaviti, pa će Tabanci, Tršić i Zvornik dobiti još metara kvalitetne i moderne kanalizacione mreže i vodovoda. U putnu infrastrukturu uvijek treba ulagati, i mislim da ćemo dobiti još novih metara asfalta. Aplicirali smo i za projekte prekogranične saradnje, razmišljajući o rješavanju problema koji muče naše građane. U tom pozivu smo istakli neophodnost saniranja deponije Tilić Ada, izgradnju kolektora i dodatno očišćenih divljih deponija na području koje pokriva grad Zvornik. Takođe, plan nam je da u ovoj godini počnemo izgradnju parking prostora u gradu i da time riješimo jedan od gorućih problema urbane zone.  Planiramo zajedno sa Tehnološkim fakultetom izgraditi Start ap-inovacioni centar. Ovo su samo naznake onog što planiramo i želimo uraditi. Važno je da imamo podršku građana, da naš lokalni parlament funkcioniše bez trzavica, i da se sve rješava dogovorom.

I za kraj, poruka:

Možda će zvučati kao prevelika želja, ali mislim da ono čemu trebamo zajedno težiti jeste otvaranje našeg grada ka  drugim regijama, državama. I to mi se čini vrlo izvdljivo.  Stvaranje uslova i novih radnih mjesta da zadržimo naše mlade obrazovane ljude i dovedemo obrazovane ljude iz drugih krajeva. Kao što sam već rekao, ako se na gradskom šetalištu ne čuje dječija graja mi ne možemo praviti velike planove. Potrebna nam je jaka volja i energija mladih ljudi da Zvornik vodimo naprijed. Zvornik je otvoren grad i želimo i dalje biti grad mladih.