Povećan broj pacijenata oboljelih od gripa u Zvorniku

0
Otvorena ambulanta za pacijente sa respiratornim simptomima u Domu zdravlja Zvornik
FOTO: Arhiv

Na području Zvornika povećan je broj pacijenata oboljelih od gripa ali nema elemenata za proglašenje epidemije rečeno je u u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Zvorniku .

Povećan broj pacijenata oboljelih od gripa u Zvorniku

Rukovodilac službe dr Cvjeta Vasić Ostojić kaže da se svakodnevno prati stanje i broj oboljelih od gripa i drugih respiratornih oboljenja i šalju se sedmični uzveštaje Institutu .

Uperiodu od od 12. do 18. februara evidentirano je 15 lica koje su oboljela od gripa , dok u prethodnoj sedmici od 19. do 25. februara taj broj je znatno porastao i iznosi 130 lica kaže Cvijeta Ostojić Vasić i dodaje da je porast broja oboljelih očekivan za ovo doba godine naročito za mjesec februar , ali su predviđanja da će već u martu taj broj biti znatno manji .

„Ono što je karakteristično za ovaj virus gripe je da on ide sa jednom težom kliničkom slikom i priličnim komplikacijama “ istakla je Ostojić Vasić.
U cilju preventivnog djelovanja potrebno je češće provjetravati prostorije, izbjegavati zatvorene prostore sa puno ljudi , izbjegavati kontakte sa oboljelim licima, konzumirati tople napitke , voće i povrće , prati ruke toplom vodom i sapunom pretstavljaju neke od osnovnih mjera kako bi se zaštitili od gripa .

Najbolja zaštitna mjera je vakcina protiv gripa ali za ovu godinu je već završena vakcinacija tako da nema svrhe sada je davati istakla je Vasić Ostojić.

Još uvijek nema elemenata za proglašenje epidemije i takva su očekivanja u narednom periodu.
(radioosvit)