Izgradnja biogasnih elektrana u BiH zavisi od poticaja

0
Izgradnja biogasnih elektrana u BiH zavisi od poticaja
Sejfudin Hodžić

Siguran je da su brojne prednosti korištenja biogasa, a s radionice o ovom gorivu u Tesliću je poručio da proizvodnja zahtijeva puno rizika, ulaganja i zakonski osnov, ali da su benefiti brojni.

Izgradnja biogasnih elektrana u BiH zavisi od poticaja

– Ako se pokaže da ima interesa, mi ćemo pomoći vlastima da se to pretvori u stvarnost – naglasio je Duffy.

U Bosni i Hercegovini do sada su izgrađene dvije biogasne elektrane, na farmama kod Bosanskog Šamca i Banje Luke, stručnjaci smatraju da je taj sektor itekako isplativ i da može biti atraktivniji, ali da poduzetnici trebaju pomoć države.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) spremna je pružiti podršku razvoju tog sektora, a direktor USAID-a za BiH Peter Duffy smatra da BiH ima potencijala i da se bioagasne elektrane u BiH mogu razvijati jednako kao u Hrvatskoj i Srbiji.
USAID je u BiH zadužio Fahrudina Kulića za komponentu iskorištenja biomase u energetske svrhe u okviru Projekta ”Investiranje u sektor energije”, a on smatra da su biogasne elektrane potrebne zbog zaštite okoliša jer omogućavaju ispravno odlaganje životinjskog stajnjaka te zbog dodatnih izvora prihoda.

– Biogasna elektrana na farmi kod Bosanskog Šamca je velika i imamo još jednu malu kod Banje Luke. Sistem poticaja mora biti promijenjen, pogotovo u Federaciji BiH, da bi takva investicija bila atraktivna za poljoprivrednike. Osim toga, u FBiH nije određena ni kota za biogas, odnosno nije određeno koja količina energije će se otkupljivati po poticajnim cijenama – rekao je Kulić.

Naveo je da prema informacija institucija koje trebaju odrediti kotu za biogas u Federaciji BiH nema zainteresiranih za izgradnju biogasnih elektrana. Zbog toga važnim smatra informiranje investitora o biogasnim elektranama.

– Nakon toga zajedničkim snagama možemo tražiti da se u FBiH uvede kota i da se promijeni sistem poticaja – istakao je Kulić.

Osim kota, problem je vrijednost investicije, a u ime tešanjske firme ”Madi” Damir Softić je istaknuo da za izgradnju treba od pet do sedam miliona eura.

– To dodatno otežava posao bez obzira na to što bi biogasno postrojenje olakšalo posao – rekao je Softić, te naglasio važnost ovog projekta za cijelu državu.

Na problem kod odlaganja životinjskog stajnjaka nailaze i peradari. Odlažu ga, kažu, po lokalnim njivama na kojima se uzgajaju žitarice.

Direktor zvorničke farme ”Izvor blaga” Sejfudin Hodžić smatra da se ovo mora urediti sistemski da bi se izvukao maksimum.

Izgradnja biogasnih elektrana u BiH zavisi od poticaja
Sejfudin Hodžić

– Pretvaranje otpada u energiju bilo bi najbolje rješenje. Mi se sada snalazimo na razne načine – naglasio je Hodžić.

U Srbiji je izgrađeno deset biogasnih elektrana, a u Hrvatskoj 32 elektrane.

S ciljem promocije i razvoja ovog sektora, iz ugla investitora i poljoprivrednika, USAID-ov projekt ”Investiranje u sektor energije – USAID EIA”, USAID/Sweden FARMA II projekat i GIZ Promocija obnovljivih izvora energije (GIZ ProRE) u BiH održali su u Tesliću radionicu pod nazivom ”Biogasne elektrane – investiciona prilika za sektor poljoprivrede”.