Zvornička bolnica ubrzano poboljšava uslove za rad uposlenika i boravak pacijenata

0
Nova faza u razvoju JZU Bolnica Zvornik – „ Ljudski resursi su kičma naše institucije“
Mladi Popović preporodio zvornički bolnicu

Zahvaljujući angažmanu rukovodstva zvorničke bolnice ove godine će unutrašnjost bolnice dobiti potpuno novo ruho.

Zvornička bolnica ubrzano poboljšava uslove za rad uposlenika i boravak pacijenata
v.d. direktor zvorničke bolnice Ivan Popović

Podsjećamo da je nedavno realizovan projekt energetske efikasnosti u zvorničkoj bolnici u kojem je zamjenjena kompletna vanjska stolarija, termoizolaciona fasada, kao i grejna tijela. Novi projekat kojeg će finansirati Vlada Republike Srpske vrijednosti 200 hiljada konvertibilnih maraka rekonstruisat će kompletnu unutrašnjost bolnice. Ovim projektom će se poboljšati uslovi za rad svih uposlenika, ali što je važnije poboljšat će se boravak pacijentima u ovoj ustanovi.

Projekat je odobrila Vlada na osnovu urađenog projekta rukovdstva zvorničke bolnice i pravovremenog aplciiranja po Javnom pozivu. Pozitivne vijesti iz zvorničke bolnice bile su povod za razgovor sa prvim čovjekom najvažnije zdravstvene ustanove u regiji.

Tridesetpetogišnji Ivan Popović imenovan je za vršioca dužnosti direktora zvorničke bolnice u trenutku kada je to bio najvrući krompirkojeg su mnogo iskusniji izbjegavali.

Korektnim i predanim radom na dužnosti koja mu je povjerene Popović je ubrzo zadobio povjerenje ljekara zvorničke bolnice i osoblja. Umjesto gledanja u prošlot i nastavka krize, svi su se okrenuli budućnosti.

Iskren odnos i predan rad svih uposlenih u bolnici ubrzo su počele stizati i pozitivne vijesti iz ove ustanove. Popovića smo zatekli na radnom mjestu.

Ugodan razgovor smo započeli pitanjem;

Zvornička bolnica upoznala je javnost da su liste za čekanje na npr. Ergo test i ultrazvuk srca  skraćene sa maksimalnih godinu dana na  dva mjeseca i da postoji tendencija da se višednevna čekanja na svim drugim listama ukinu. Šta je dovelo do toga?

Popović: Kada sam imenovan na ovu funkciju rekao sam da će moj prvi cilj biti da svi uposlenici dolaze sretni i zadovoljni na posao, ali isto tako i da pacijenti budu zadovoljni uslugama koje im se pružaju. Poslije razgovora sa svim uposlenicima, ljekarima, rukovodstvom bolnice, došli smo do najboljeg rješenja organizacije posla.

Nova organizaciona šema rada uposlenika omogućila je da se liste smanje i skrate. Tamo gdje smo imali nedostatk stručnih specijalista angažirali smo najbolje iz našeg okruženja i uspjeli dovesti do toga da pacijenti u zvorničkoj bolnici danas umjesto 12 mjeseci, mogu najviše čekati dva mjeseca na ultrazvuk srca ili ergo test, kao i da su se pregledi iz drugih oblasti takođe skratili. Sve ovo vodi ka tome da u što skorijem roku ukinemo liste čekanja u potpunosti.

U prethodnom periodu nekoliko ljekara napustilo je zvorničku bolnicu, kada su i krenuli problemi i protesti. Danas je situacija puno bolja prema svim parametrima. Šta je glavni razlog tome?

Zvornička bolnica ubrzano poboljšava uslove za rad uposlenika i boravak pacijenata
Mladi direktor Popović

Popović: Kontinuiran rad i razgovori doveli su do najboljih rješenja koja smo i primjenili. Uspjeli smo svim našim radnicima isplatiti prevoze koje su ranije kasnili. Svi oni koji su pokazali trud i izvanredno zalaganje u toku radnog vremena dobili su i adekvatnu nagradu. Redovno se isplaćuju sva davanja radnicima u slučajevima kao što su rođenja djece ili smrti užeg člana porodice. Sve ovo poboljšalo je atmosferu u kolektivu i doprinijelo da se odlasci ne osjete previše. Rezultat toga je smanjenje listi čekanja. U januaru mjesecu smo prema svim aprametrima imali najviše uspjeha u posljednjih 15 godina po broju operacija, izliječenih pacijenata, specijalističkih pregleda, prihoda. Imamo tendenciju napredovanja.

Šta će pacijentima značiti sredstva Vlade u visini od 200 hiljada maraka za unutrašnje uređenje zvorničke bolnice?

Popović: Ove sedmice raspisat ćemo tender za najpovoljnijeg ponuđača u skladu sa zakonskim obavezama. Nadam se da ćemo što prije krenuti u realizaciju ovog projekta koji će doprinijeti jednom novom ruhu zvorničke bolnice u kojem će svi biti zadovoljniji i ljekari koji će imati bolje okruženje za rad, ali i pacijenti koji će imati bolje uslove za boravak u našoj bolnici.

Koja je sljedeća aktivnost kojom će se obradovati korisnici usluga zvorničke bolnice?

Popović: U toku su pregovori sa nekoliko najboljih ljekara u zemlji i inostranstvu koji će pomoći da se liste čekanja u potpunosti ukinu, ali i da se raznovrsnost usluga u našoj bolnici proširi. Kada se pregovori uspješno okončaju tada će naši pacijenti imati najbolje moguće usluge po koje su ranije odlazili u druge bolnice u našoj zemlji i inostranstvu.

Zvornička bolnica ubrzano poboljšava uslove za rad uposlenika i boravak pacijenata

Nedavno je poslije dugo vremena zaposlen veći broj radnika u zvorničkoj bolnici. Iako je u toku protesta upravo upozoravno da bi to mogao biti problem koji bi mogao ugroziti finansijsku stabilnost zvorničke bolnice, niko nije reagovao. Šta je razlog tome?

Popović: Upozoravano je na zapošljavanje nemedicinskog osoblja. Svih sedam novouposlenih su postojeći radnici zvorničke bolnice od ranije i svi oni su medicinsko osoblje koje već dvije godine kontinuirano radi u ovoj ustanovi. Ugovorima o stalnom radnom odnosu rješen je njihov status jer se pokazalo da su upravo ti kadrovi neophodni u radu naše ustanove.

Na kraju ugodnog razgovora sa v.d. direktorom zvorničke bolnice rečeno nam je da će uskoro biti još pozitivnih vijesti iz zvorničke bolnice.

Kroz šetnju bolnicom i razgovorm sa uposlenicima ove zdravstvene ustanove saznali smo dosta zanimljivih informacija. Od stupanja na dužnost, Popović je svako jutro među prvima koji stiže na svoje radno mjesto, obavezno prije sedam sati je u svojoj kancelariji. Često nas zna iznenaditi i noćnim posjetama trećoj smjeni u bolnici, nerijetko smo ga zatekli u razgovoru sa pacijentima u njihovim sobama gdje leže. Trvdnje su uposlenika zvorničke bolnice o novom direktoru.

Nekoliko ih je pohvalilo i uvođenje videonadzora koji je poboljšao da svi pravovremeno dolaze na posao i da je upravo zahvaljujući tome, sada rijetka situacija da pacijenti čekaju svoje ljekare ispred ordinacija, nego upravo obrnuto.

Zvornička bolnica ubrzano poboljšava uslove za rad uposlenika i boravak pacijenata
Dr.Komljenović na FACE TV

Na pitanje uposlenika o vođi protesta doktoru Komljenoviću gdje se nalazi , rekli su da je u operacionoj sali i da radi svojim tempom koji je jako visok. Tvrde da je Komljenović u januaru mjesecu izveo preko 50 operacija u zvorničkoj bolnici i da su sve bile uspješne. Mnogi tvrde da ovome najviše doprinosi vraćena dobra atmosfera sa dolaskom Popovića na dužnost direktora.

(Zvornicki.ba)