Objavljene su preliminarne liste korisnika pomoći od UNDP za izgradnju i sanaciju kuća uništenih u poplavama 2014. godine

0
Objavljene su preliminarne liste korisnika pomoći od UNDP za izgradnju i sanaciju kuća uništenih u poplavama 2014. godine
FOTO: Ilustracija

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH je objavio preliminarne liste pomoći korisnicima u okviru projekta koji finansira Evropska unija za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama 2014. godine.

Objavljene su preliminarne liste korisnika pomoći od UNDP za izgradnju i sanaciju kuća uništenih ili oštećenih u poplavama 2014. godine
FOTO: Ilustracija

Preliminarne liste odnose se na domaćinstva koja su aplicirala na javni poziv za odabir korisnika pomoći koji je objavljen u sklopu druge faze Programa stambenog zbrinjavanja.
Na javni poziv, koji je bio otvoren od 9. oktobra do 9. novembra 2017. godine, prijavilo se 3.950 domaćinstava, a odabir korisnika je vršen od općinskih ili gradskih Komisija.

Preliminarne liste korisnika se mogu pogledati na oglasnim pločama mjesnih zajednica, općina i gradskih uprava, u centarima za socijalni rad koji učestvuju u Programu, kao i na web stranici UNDP-a www.ba.undp.org i web stranicama općina i gradova koji učestvuju u Programu.

S objavljivanjem preliminarne liste, otvoren je i rok za žalbe u trajanju od 14 dana, a žalbe se predaju u prostorijama općine ili gradske uprave u pisanoj formi. Po isteku roka za žalbe, bit će objavljena finalna lista korisnika.

Program stambenog zbrinjavanja pruža dodatnu podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Kako je iz UNDP-a saopćeno, Program vrijedan 15 miliona eura, finansira EU u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji s Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama, gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima.

Program se provodi na području 44 općine i grada: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče. Zanimljivo da još uvijek nisu dostupne liste korisnika za Modriču, Bosanski Novi i Zvornik.

Rok za žalbe traje 14 dana od dana objavljivanja preliminarne liste. Žalbe se predaju u prostorijama općine/gradske uprave u pisanoj formi. Po isteku roka za žalbe, bit će objavljena finalna lista korisnika/ca.

Program stambenog zbrinjavanja pruža dodatnu podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima.

(UNDP.org)