PILANA U MALOM ZVORNIKU – Zbog smeća na sud

0
PILANA U MALOM ZVORNIKU - Zbog smeća na sud
FOTO: Loznicke novosti

Zastupnik firme “RU-AL”, Miroslav Mićić, kaže da njihova pilana u Malom Zvorniku dobija račune za uslugu iznošenja smeća iako ga uopšte nema. Iz KJP “Drina” objašnjavaju da samo poštuju odluku osnivača i da se iznošenje smeća naplaćuje prema kvadraturi poslovnog prostora , a ne prema količini.

PILANA U MALOM ZVORNIKU - Zbog smeća na sud
FOTO: Loznicke novosti

Duže od godinu dana na adresu firme “RU-AL”, sa sedištem u Loznici, stižu računi za uslugu iznošenja smeća iz njihove pilane u Malom Zvorniku iako, kako tvrde, nemaju komunalnog otpada i malozvorničko JKP “Drina” im “prazni prazan kontejner”. Prema rečima Miroslava Mićića, zastupnika firme koja se bavi rezanjem i obradom drveta, zbog duga, koji je dostigao veliki iznos, su tuženi i nekoliko ročišta već je održano pred lozničkim sudom.

Mićić objašnjava da pilana radi od sredine 2015. godine, a prvi račun za iznošenje smeća stigao je u decembru naredne i od tada ga dobijaju redovno. Odmah je reagovao, išao u “Drinu” i objašnjavao da nemaju komunalnog smeća, a ni kontejner. Međutim, računi su nastavili da stižu. Ovih dana došao je i februarski na 75,5 hiljada dinara.

– Prvi račun bio je oko 40 hiljada dinara, a dobili smo ga i naredna dva meseca. Preko advokata smo reklamirali sve dobijene fakture i opet predočili da niti neko dolazi po smeće niti ga preduzeće ima. Objasnili su da je usluga iznošenja smeća u skladu sa nekom opštinskom uredbom da se ona ne obračunava na osnovu količine iznetog smeća nego po kvadraturi, a nekoliko dana kasnije su u krug pilane dovezli kontejner. Naredni račun bio je blizu 84 hiljade, a otada dolaze radnici “Drine” i kipuju prazan kontejner. Imamo najviše desetak zaposlenih koji se hrane van preduzeća tako da nemamo čak ni otpada posle obroka. Svu piljevinu prodajemo proizvođačima peleta i briketa tako da nemamo ni smeća, ni otpada. Zbog toga što nismo plaćali račune “Drina” nas je tužila i čekamo kako će u ovom slučaju odlučiti Osnovni sud u Loznici – objašnjava Mićić.

Firma je “Drini” posle dobijenog računa za decembar prošle godine, od 83.975 dinara, poslala reklamaciju u kojoj, pored ostalog, navode da je to račun za “nepostojeću uslugu iznošenja smeća” kao i tvrdnju – “Vi nemate šta da iznosite iz kruga našeg preduzeća jer komunalnog otpada nema”. Mićić priča da je u pilani dosta nastrešnica, a njih komunalno preduzeća tretira kao zatvoren prostor za koji je cena iznošenja smeća po kvadratu znatno viša nego za otvoren prostor.

– Iznošenje smeća na računima je obračunato za oko 4.250 kvadratnih metara otvorenog i oko 4.480 kvadrata zatvorenog prostora iako u opštinskoj upravi postoji tačan podatak o površini koja je oko pet hiljada kvadrata od čega je samo oko dvadeset zatvoreni poslovni prostor. Nije nam cilj da izbegavamo obavezu, slažemo se da napravimo ugovor sa “Drinom”, ali uz realnu cenu i da se površine koje koristimo komisijski utvrde – rekao je on.

Direktor JKP “Drina” Dragan Čikarić kaže da preduzeće radi isključivo po cenovniku koji usvaja lokalna skupština i u skladu sa zakonom.

– Postupa se strogo u skladu sa opštinskom odlukom da se iznošenje smeća naplaćuje po kvadratu otvorenog i zatvorenog prostora, a ne prema količini. Kao javno preduzeće moramo da radimo strogo po odluci osnivača. U toku je sudski proces, kako sud odluči tako ćemo postupiti i ispoštovati njegovu odluku – rekao je on.

(loznicke novosti)