Poetsko i muzičko veče u čast mladih bračnih parova

0
Poetsko i muzičko veče u čast mladih bračnih parova
FOTO: Radioosvit

U zvorničkom Domu omladine održana juče je  tradicionalna manifestacija „Poetsko i muzičko veče“ posvećena prazniku Mladenci, Svjetskom danu poezije i dolasku proljeća.

Poetsko i muzičko veče u čast mladih bračnih parova
FOTO: Radioosvit

Na manifestaciji je učestvovalo i 26 mladih bračnih parova koji su u Zvorniku sklopili brakove od 22. marta prošle, do 21. marta ove godine.

                                                     mladenci - dan 3

Ovim bračnim parovima uručeni su cvijeće i prigodni pokloni koje je obezbijedila Gradska uprava Zvornik. U programu su učestvovali učenici zvorničkog Tehničkog školskog centra i Osnovne škole „Desanka Maksimović“, koji su muzikom, stihovima i dramskim prikazima obilježili ovo veče.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Radosav  Perić rekao je da je ovo dan poezije, koja na neki način simbolizuje ljubav, proljeća kao simbola buđenja i rađanja i Mladenaca, kao nacionalnog praznika, koji čuva i njeguje tradiciju i običaje.

“Manifestacija je postala tradicionalna jer je organizujemo već 21. godinu u cilju oživljavanja i čuvanja narodnih običaja, upoznavanja sa našom i svjetskom poezijom, dok je dolazak proljeća simbol rađanja, ljubavi i obnavljanja”, rekao je Perić.

Perić je podsjetio da je ova manifestacija prvi put održana u Zvorniku 1997. godine i dodao da se praktikuje da se Dan poezije, dolazak proljeća i Mladenci obilježava u jednom danu.

U okviru manifestacije, prisustvovao je i najstariji bračni par – Jelisaveta i Neđo Janković, koji su u braku 70. godina.

Jankovićima, koji su u toku rata doselili u Zvornik, nakon izbjeglišta sa područja Tuzlanskog kanotna, uručeni su prigodni pokloni, dok su oni, uz prethodnu zahvalnost Gradskoj upravi i „Prosvjeti“, mladima prenijeli savjete za dugovječan brak.

Organizator „Poetske i muzičke večeri“ je SPKD „Prosvjeta“, a pokrovitelj grad Zvornik.

(Radioosvit)