Posjete UKC-u i dalje zabranjene: Kakva je epidemiološka situacija u TK?

0
Posjete UKC-u i dalje zabranjene: Kakva je epidemiološka situacija u TK?

Posjete na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i dalje su zabranjene zbog nestabilne epidemiološke situacije.

Posjete UKC-u i dalje zabranjene: Kakva je epidemiološka situacija u TK?

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, broj oboljelih od bolesti sličnih gripi i akutnih respiratornih infekcija je u padu, a nema ni novih smrtnih slučajeva pacijenata kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa gripe.

Podsjećamo da je od 19. februara na UKC-u Tuzla preminulo devet pacijenata kod kojih je pored drugih bolesti utvrđeno prisustvo virusa gripe. Dobra je vijest da od 4. marta smrtni slučajevi nisu zabilježeni.

– Podaci govore da je broj oboljelih od bolesti sličnih gripi i akutnih respiratornih infekcija u padu. Pretprošle sedmice imali smo značajan pad broja oboljelih, a taj trend, samo malo manje izražen, nastavljen je i u posljednih sedam dana na području TK. Na sedmičnom nivou imamo između tri i pet posto pacijenata manje – kaže dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Zabrane posjeta na UKC su uvedene zbog smrtnih slučajeva pacijanata kod kojih je ustanovljen virus gripe, ali i zbog epidemije morbila u okruženju.

– Za sada je situacija u pogledu broja oboljelih od morbila u TK odlična. U prva dva mjeseca 2018. godine imali smo dva slučaja te još jedan u prvoj sedmici marta. Dakle, ove godine ukupno su tri pacijenta oboljela od morbila, što ne daje razloge za zabrinutost – kaže dr. Topalović.

(nkp.ba)