Uhapšen mladić koji je prevozio osobe sa Bliskog istoka

0
Juče privedeno 12 migranata na području Kozluka
FOTO: Blic.rs

Sarajlija O. A. (23) uhapšen je u Miljevini kod Foče nakon što je policija u njegovom autu našla četvoricu ilegalnih migranata iz Alžira, Libije i Sirije koje je, najverovatnije, nameravao da odveze do Velike Kladuše kako bi se oni dokopali Hrvatske.

Uhapšen mladić koji je prevozio osobe sa Bliskog istoka
FOTO: Blic.rs

Kako nezvanično saznaje srpskainfo.com, portal “EuroBlica” da je tokom hapšenja kod njega nađena određena suma novca, ali on nije želeo ništa da priča, pa još nije poznato da li su mu novac dali migranti za uslugu prevoza.

-Nijedan migrant nije se slučajno našao u nekom autu, odnosno ti vozači nisu ih povezli jer su se sažalili nad njima, već zbog toga što za to dobijaju novac. Obično se sve to dogovori unapred, pa ih najčešće pokupe u Trebinju ili Bileći. Nađu se u gradu ili u blizini granice i tamo se sve dogovara. Oni koji imaju više novca na ovaj način se lakše i brže organizuju i transportuju do nekog od mesta na granici sa Hrvatskom – kaže naš sagovornik upućen u situaciju sa ilegalnim migrantima na području BiH.

Koliko novca se plaća za transport automobilom kroz BiH zavisi od slučaja do slučaja, ali nikada nije manji od 100-200 dolara po osobi. Ilegalnim migrantima je cilj Hrvatska, kao prva zemlja Evropske unije, a u većini slučajeva kod sebe nemaju dokumenta ili imaju lažna.

U PU Foča su rekli da je O.A. iz Sarajeva uhapšen u utorak u 10.50 časova, a da su u „ševroleu“ našli ilegalne migrante M.S., M.R., S.M. i S.A. koji su istog dana predati Službi za poslove sa strancima.
-Nakon kompletiranja predmeta Tužilaštvu BiH će biti podnesen izveštaj protiv O.A. zbog krijumčarenja ljudi – rekli su u PU Foča.

Po podacima MUP RS u januaru i februaru ove godine evidentirana su četiri slučaja krijumčarenja ljudi, a tokom prošle godine bilo je devet ovakvih krivičnih dela.

Najviše migranata na teritoriji Zvornika
Pripadnici MUP RS su u januaru i februaru našli 171 migranta koji su ilegalno prešli granicu. Danica Gnjatović, portparol MUP RS rekla je da je najveći broj migranata pronađen na teritoriji PU Zvornik – njih 93, PU Trebinje 37, PU Foča 29, po četiri na području PU Bijeljina i Istočno Sarajevo, tri u PU Mrkonjić Grad i jedan na području Prijedora. Najviše ih je bilo iz Sirije, Libije, Palestine, Pakistana, Avganistana, Tunisa, Alžira.

(Blic.rs)