Ekološka katastrofa, pukla brana za jalovište Rudnika olova i cinka Sase Srebrenica

0
Ekološka katastrofa, pukla brana za jalovište Rudnika olova i cinka Sase Srebrenica
FOTO: UPS media

U Rudniku olova i cinka Sase kod Srebrenice jutros je oko pola 9 došlo do pucanja dijela brane koja zadržava jalovište rude.

Ekološka katastrofa, pukla brana za jalovište Rudnika olova i cinka Sase Srebrenica
FOTO: UPS media

Voda iz brane otekla je rijekom Saškom u Drinu, gdje će šteta tek biti procijenjena.

„Ne možemo sad da kažemo, ali je evidentno da je šteta ogromna. Na sreću u nesreći, Drina ima veliki nivo, može primiti i razrijediti ovaj mulj. Ali jedan od bitnih problema, čije posljednice ćemo tek znati u narednom periodu, jeste jer je mrestilište kilometar ispod, u Zalužju, to je glavno mrestilište na našem području – škobalj, mrena, klen, svi se tu mrijeste, sad će ova jalovina, mulj da pokrije dno u tom mrestilištu i tu će biti evidentno uginuće ikre, mlade ribe, sve što se nađe ispod ušća Saške rijeke u Drinu i tu će sada ovo blato da se taloži i sva ikra. Trajaće mjesecima da se ovo očisti“, izjavio je za UPSMedia Boban Filipović, iz SRD „Drina“.

S druge strane, tehnički direktor rudnika Aleksandar Petrić kaže da je, zahvaljujući brzoj intervenciji radnika, izbjegnuta je ekološka katastrofa.

„Jutros je došlo do spajanja, odnosno proboja vode između dva taložna prostora na jalovištu. Uzrok ovome su velike Popustila brana u rudniku Sasekoličine snijega i padavina koje su proteklih dana padale i ostavile veliku količinu vode koja se sva slila u ovaj prostor. Ono što je važno, jeste da se ovaj incident ne odnosi na samo odlagalište i na njegovu stabilnost, radi se o dvije pozicije koje se odnose na samu tehnologiju taloženja vode koja se kasnije vraća u proces. S tim u vezi, došlo je do proboja te vode, ta voda je povukla za sobom određenu količinu mulja, koji je kroz ta dva taložna mjesta prešao u prostor gdje se akumulira tehnološka voda za proces, prepunilo je taj prostor, i zbog njegove zapunjenosti došlo je do prelijevanja jednog dijela te jalovine u Šaski potok“, izjavio je Aleksandar Petrić u izjavi za naš portal.

„Reagovalo se brzo, u skladu sa planom intervencije za takve situacije, u incidentu nije bilo povrijeđenih i, zahvaljujući brzoj intervenciji radnika, izbjegnuta je ekološka katastrofa u ove dvije rijeke, jer se radi o maloj količini jalovine“, dodao je Petrić.

Ekološka katastrofa, pukla brana za jalovište Rudnika olova i cinka Sase Srebrenica
FOTO: UPS media

Međutim, stanovnici su zabrinuti.

„Jutros kad sam ustala, prvo sam mislila da se snijeg otopio, ali vidim mulj. Ovo je katastrofa. Ljudi moji, nama valja Popustila brana u rudniku Saseovdje živjeti, nikog nema da nam kaže je li opasno za zdravlje. A kako nije, mi ne možemo ni disati od ovog neprijatnog mirisa. Desila se slična situacija prije nekog vremena, ali tada su nam iz rudnika došli i rekli da se moramo skloniti, iseliti, sad ništa“, zabrinuta je Mirfeta Jahić iz sela Bjelovac, kroz koje protiče Saška rijeka.

„Kad je ta voda krenula odozgo, ja sam djecu i snajku pokupila i izvela napolje iz kuće. Ko zna šta može biti. Pored toga, ja imam ovdje baštu, proizvodim organsku hranu, ja od toga živim. Kako sad nekome da ponudim povrće za koje postoji mogućnost od zaraze. I ja sam bolesna i suprug, ko zna kako će sve ovo reagovati na nas. Ako bude kakvih posljednica, ja ću tužiti rudnik“, rekla je Tima Ikanović.

Ekološka katastrofa, pukla brana za jalovište Rudnika olova i cinka Sase Srebrenica

U toku je saniranje pukotina, a o šteti po riblji fond znaće se nakon procjene Nadležne službe iz SRD „Drina“ Bratunac.

(UPS media.ba)