Akcija Dobrovoljnog davalaštva krvi danas

0
Zvornička transfuzija: Trenutno najveće potrebe za nulta pozitivnom i A negativnom krvnom grupom

Akcija Dobrovoljnog davalaštva krvi:
Kafe ”Cool”, ponedeljak 26. mart, od 9.00 do 14.00 časova!

Akcija Dobrovoljnog davalaštva krvi danas

Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Mali Zvornik, šestu godinu zaredom u kafeu ,,Kul” (Caffe ,,Cool”) organizuju akcije dobrovoljnog davalaštva krvi (DDK), krajem novembra ili početkom decembra, krajem marta ili u aprilu, od 9.00 do 14.00 časova.

U zemlji Srbiji potrebno je da bude 40 davalaca krvi na 1000 stanovnika (četiri odsto), a taj procenat se godinama kreće oko tri. Procenjuje se da je u Srbiji svakih 100 sekundi potreban davalac krvi za decu i odrasle kojima je ova dragocena tečnost neophodna da bi preživeli. Osnovno načelo jeste da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Davaocima se uzima 450 mililitara krvi, što je manje od 10 odsto ukupne količine koju sadrži ljudski organizam. Žene mogu da daju krv svaka četiri meseca, a muškarci svaka tri. U Srbiji je najređa krvna grupa AB, oko pet odsto, a samo je 15 odsto populacije RH negativno.

Od 2004. godine centralizovana je baza podataka Instituta, sa kompjuterskom evidencijom o DDK od 1990. godine. Prisutni administrator u svakom trenutku ima verodostojne podatke, što je naročito značajno u slučajevima hitne potrebe za retkim krvnim grupama i fenotipovima.

Potrebe za krvlju i krvnim produktima jedne zemlje zavise od broja stanovnika, broja bolničkih kreveta i vrsta medicinskih usluga koje se primenjuju u toj sredini. Plan potreba se donosi na osnovu uvida u godišnju potrošnju krvi u proteklom periodu.

Promociju dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva krvi i organizovanje akcija prikupljanja krvi u Srbiji obavljaju Crveni krst Srbije i služba za transfuziju krvi Srbije.

,,Proverite da li ste zaista dobar čovek, pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.“
Duško Radović (1922 – 1984)

,,Dobročinstvo je jedino blago koje se uvećava davanjem.“
Cesare Cantù (1804 – 1895)

(Mali Zvornik info)