Za 99 Srebreničana i Bratunčana svakog dana stiže topli obrok

0
Za 99 Srebreničana i Bratunčana svakog dana stiže topli obrok

Od prošle godine Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” realizuje projakt “Jedan obrok dnevno” čime svakoga dana 99 ljudi iz Srebrenice i Bratunca na vrata dobije kuvano i toplo jelo koja se svakodnevno pripemaju u Potočarima.

Za 99 Srebreničana i Bratunčana svakog dana stiže topli obrok

Projekat “Jedan obrok dnevno” počeo je 1. juna za osobe treće životne dobi, bolesne i iznemogle i osobe u stanju socijalne potrebe koje ne mogu sebi obezbijediti obrok u Srebrenici i Bratuncu.

“Na samom početku projekta bilo je 10 korisnika. Taj broj se povećavao iz dana u dan i trenutno je u ovaj projekat uključeno 59 porodica, 99 obroka dnevno, što na mjesečnom nivou iznosi 2.970 obroka. Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života korisnika obezbijeđivanjem i distribucijom redovnog dnevnog obroka, kako bi se svaki pojedini član zajednice osjećao dostojanstveno, sigurno, zaštićeno i sretno”, kaže Danijela Stanojević, odgovorna osoba za Centar MFS “Emmaus” u Srebrenici.

Za osobe i porodice u ruralnom dijelu opština i Srebrenica i Bratunac počela je raspodjela higijenskih i prehrabenih paketa jer zbog razuđenosti opština i loše infrastrukture skoro je nemoguće svježe pripremljenu hranu distribuirati u udaljena sela. Trenutno je obuhvaćeno 30 porodica.

Nedeljko Simić iz Rotary cluba Srebrenica kaže da su se ove dvije organizacije pronašle na istim ciljevima zbog čega se uključio i želi da pomogne u proširenju ovag projekta koji bi obuhvati sva lica koja nisu u stanju obezbijediti sebi kvalitetan obrok.

U projekat se uključile opštine Srebrenica i Bratunac

Rotary club Srebrenica direktno je pomogao ovaj projekat sa 9.000 KM putem Distrikt granta, ali je posredovao i u uključivanjem Opštine Srebrenica i Opštine Bratunac u projekat koji ima najveći značaj za ove dvije lokalne zajednice, a koje su izdvojile još 10.000 KM.

“Obzirom da obje opštine imaju u svom budžetu predviđena sredstva za ovu populaciju, ponudili smo im partnerstvo i učešće u projektu. Oba načelnika prihvatila su nas prijedlog i, pored revidiranja spiska korisnika, ponudili finansijsku pomoć. Na taj način obezbijedili smo dodatnih 10.000 KM, što će sa prethodno obezbijeđenim sredstvima biti iskorišteno za troškove pripreme hrane i distribucije do mjesta življenja korisnika”, rekao je Simić i dodao da bi ovaj projekat sa ovakvim partnerima trebao samo da se razvija i pokaže pozitivan primjer saradnja organizacija i opština čime se pomaže veći broj lica.

Nakon potpisivanja ugovora sa opštinama očekuje se proširenje projekta čime će biti obuhvaćen veći broj osoba i porodica.

U izboru korisnika uključeni su i Centri za socijalni rad, Emmasu i Rotary club Srebrenica koji imaju uvid u stanje na terenu.

“Naša ideja od samog početka bila je da mi pokrenemo projekat i da nam se pridruži Opština Srebrenica tako što bi novac koji koristi za jednokratne pomoći dijlom finansirala pripremanje hrane jer niko neće uzeti obrok ako mu ne treba. Projekat je bio namjenje osobama u trećoj životnoj dobi ali relano stanje na terenu pokazuje da za ovim projektom potrebu mnogo više lice zbog čega je interesovaje veće”, ističe Danijela Stanojević i kaže da je projekat prepoznat od strane opština sa kojima će se u saradnji obuhvatiti daleko veći broj osoba.

MFS “Emmaus” u BiH od 1992. godine

Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” u BiH dolazi 1992. godie u sklopu svjetske organizacije i danas ima više od 200 zaposlebih u Prihvatnom centru “Duje”, Klokotnica, Doboj Istok, Dnevnom centru u Doboju, Dnevnom centru u Zvorniku, Internatskom smještaju i Dnevnom centru u Potočarima, Srebrenica.

Emmaus je u proteklom periodu narodu Sirije polao više od 50 šlepera pomoći, od čega 1.280 tona humanitarne pomoći u vidu prehrambenih namirnica i dječijih pelena, odjeće i obuće.

Rotary club Srebrenica aktivan 12 godina

Rotari club Srebrenica aktivan je od 2006. godine i sprovodi razne projekte, posebno na podršci i unapređenju zdravstva. Od 2014. uveženo je više desetina kamiona medicinske opreme za 50 medicinskih ustanova i organizacja u zemlji gdje je vršena direktna pomoć poplavljenim.

Više od 300 korisnka dobilo je sadnice maline, sisteme za navodnjavanje i sve druge potrebne stvari za podizanje malinjaka u Srebrenici i Bratuncu koje ovaj klub realizuje u saradnji sa sličnim klubovima iz Austrije i svijeta, a vršena je direktna pomoć i izbjeglicama, raznim organizacijama i pojedincima.

Od 2010. Rotary klub Srebrenica aktivno radi i u Srebrenici, a trenutno radi na projektu uređenja i opremanje laboratorije, obnovu krova, fasade zgrade Doma zdravlja Srebrenica u iznosu od 125.490 dolara, od čega je 50.000 KM učešće Opštine Srebrenica.

(eSrebrenica)