Samari dobili asfalt (FOTO)

Samari dobili asfalt (FOTO)

Život ljudi u cijeloj BiH je skoro jednak, samo je u povratničkim mjestima jednakiji. Mjesto Samari, nadomak Zvornika, ovih dana doživljava totalni preporod, cijelo je asfaltirano i time dugogodišnja želja ovih Zvorničana je ispunjena.

Samari dobili asfalt (FOTO)

Historijski momenat za ovo povratničko mjesto je od velikog značaja za mještane, olakšana komunikacija i povoljniji ambijent za življenje.

Nije izostala podrška Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i uprave Grada Zvornika, kao i podrška bošnjačkih političkih predstavnika koji tretiraju pitanje povratka.

Samari dobili asfalt (FOTO)

– Ovo su neopisivi momenti za mještane povratničkog mjesta Samari, nemoguće je ne spomenuti i angažman samih povratnika koji su učestvovali u svim infrastrukturnim projektima. Isto tako, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je pomagalo ovu povratničku zajednicu u kontunuitetu, kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Također, uprava Grada Zvornika je nesebično pomagala našu zajednicu i na tome smo im zahvalni – istakao je Nisvet Mujanović, koordinator Savjeta MZ Samari.

Samari dobili asfalt (FOTO)

Završetkom oko 800 m asfaltnog puta, selo Samari će biti povezano putnom komunikacijom i prema susjednom mjestu Kamenica i na taj način je značajno popravljena komunikacija između ova dva sela.- Nekada je u mjestu Samari živjelo preko 100 domaćinstava, danas u ovoj povratničkoj sredini živi određen broj porodica koje će biti korisnici ovih infrastrukturnih projekata, a naša želja je da animiramo i druge koji dolaze iz ovog mjesta.

Samari dobili asfalt (FOTO)
Nešto prije asfalta

Stvorili smo pretpostavke i dobar ambijent za življenje, pa i dolaske u dane vikenda, a posebno za ljude koji žive u dijaspori. Sada je njihovo interesovanje veće, a dokaz su i nova uređenja poljoprivrednih parcela za usjeve. Također i trasa Marša mira prolazi nedaleko od našeg sela, što nas dodatno motivira za još veći angažman i podizanje svijesti za kulturu sjećanja – zaključio je Mujanović, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice FBiH.

Samari dobili asfalt (FOTO)
Panorama Samari