Šakal novi predator u semberskoj ravnici (FOTO)

0
Šakal novi predator u semberskoj ravnici (FOTO)
Šakal je nešto između lisice i vuka

Prvi primjerci šakala uočeni su i odstrijeljeni prije desetak godina u lovištu Lovačkog udruženja Majevica iz Lopara i to u dijelu lovišta Jablanica i Piperi, a narednih godina lovci su odstrijelili još par jedinki na drugom dijelu lovišta u Labuckoj i Tobutu.

Šakal novi predator u semberskoj ravnici (FOTO)
Šakal je nešto između lisice i vuka

Poslije toga je nastao zastoj i u viđanju a i odstrelu šakala.

Odahnuli su i lovci ali i stočari jer im ovce skoro cijelo ljeto pasu po suvatima.

Nova najezda šakala u ove krajeve krenula je u lovištu uz rijeku Drinu od Pavlovića mosta nizvodno prema Rači.

Uporni lovci sa svojim goničima vodili su pravu bitku sa ovim lukavim predatorom tako da su prošle godine odstrijelili sedam, a ove godine oko 15 jedinki, oba pola i različite starosti.

Prošle godine kako je zaledila rijeka Sava u ovom reonu odstrijeljeno je nekoliko jedinki uz konstantan prelaz tokom cijele godine.

Šakal je u Sremu postao vrlo brojan, lovi se na razne načine.

Obzirom da se radi o vrlo lukavom predatoru koji se i ne plaši puno čovjeka teški dani za lovišta u Semberiji tek dolaze.

U ovoj godini u Semberiji tačnije u lovištima kojim gazduju Podrinje iz Janje, Golub iz Brodca, Crnjelovo iz Crnjelova, Jelen iz Glavičica i Semberija iz Bijeljine odstrijeljeno je preko 30 jedinki ovoga predatora.

Obzirom da u ovim lovištima boravi sitna lovna divljač uz srneću redukcija šakala mora postati obaveza tokom cijele godine.

(Lovci.rs Božić Miladin)