Građanska incijativa za smanjeni odbornički dodatak u Bratuncu

0

Grupa građana iz Bratunca pokrenula je prijedlog da Skupština opštine Bratunac donese odluku kojom će se utvrditi visina odborničkog dodatka u visini od 25 odsto, umjesto dosadašnjih 50 odsto, prosječne neto plate isplaćene u Opštinskoj upravi Bratunac za prethodnu godinu, ne uključujući plate funkcionera.

Građanska incijativa za smanjeni odbornički dodatak u Bratuncu

Pomenuta grupa građana uputila je prijedlog za smanjivanje odborničkog dodatka odbornicima SO Bratunac.

“Opština Bratunac spada u red nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, u kojoj pretežan dio, i to prije svega starijeg stanovništva se bavi uzgojem jagodičastog voća, a ogroman broj mladih napušta našu opštinu. Mi koji smo ostali u našem gradu, želimo prije svega djeci našeg grada pokazati da grad misli o njima, o njihovom odrastanju i obrazovanju. Smatramo da naša lokalna zajednica ne čini ništa po ovom pitanju pa ovu oblast smatramo veoma bitnom”, navodi se u prijedlogu ove inicijative i dodaje se da odbornici ne bi trebali da imaju odbornički dodatak u visini zakonskog maksimuma, koliko on danas iznosi, pa predlažu SO Bratunac da usvoji ovaj prijedlog u vidu građanske inicijative.

Ova građanska inicijativa smatra da se sredstva mogu preusmjeriti za poboljšanje sveukupnog stanja u školstvu, sportu i kulturi, a ovim činom odbornici bi pokazali da rade u interesu građana.

“U narednih 8 dana, koliko iznosi zakonski rok, stručna služba SO Bratunac je dužna da ukaže na eventualne zakonske nepravilnosti i da naloži njihovo otklanjanje. Nakon toga, krenuće se sa prikupljanjem građanskih potpisa. Da bi inicijativa bila uspješna, potrebno je u roku od 7 dana prikupiti oko 900 potpisa (5 odsto od ukupno upisanog broja građana u biračke spiskove opštine Bratunac). Nakon toga, spiskovi sa potpisima će biti predati Skupštini opštine Bratunac. Odbornici su zakonski dužni, na prvom narednom zasjedanju lokalnog parlamenta, glasanjem se izjasniti da li prihvataju ili ne prihvataju prijdlog ove inicijative”, navodi se na Facebook stranici Despotovine, gdje je još objavljeno:

„Samo za prethodne dvije godine, iz budžeta opštine Bratunac izdvojeno je 561.000 maraka za odborničke naknade. Opština Bratunac spada u red onih nerazvijenih opština u kojima je odbornički paušal na nivou zakonskog maksimuma, odnosno iznosi 50 odsto od prosječne plate u Opštinskoj upravi. Visinu ove naknade određuje SO Bratunac, odnosno sami odbornici.“

Odbornički dodatak iznosi 473 KM i isplaćuje se svakog mjeseca, plus 30 KM za učestvovanje u radu skupštinskih komisija po zasjedanju. Lokalni parlament je konstituisan 28.11.2016. i od tada, do danas je održao 11 redovnih zasjedanja, podaci su koje je objavila Despotovina.

(esrebrenica)