Udruženje demobilisanih boraca ARBiH Zvornik obilježilo 8.april, “Dani otpora”

0
Udruženje demobilisanih boraca ARBiH Zvornik obilježilo 8.april,
FOTO: Tuzlarije.net

Na području Zvornika je 7. i 8. aprila održana tradicionalna manifestacija “Dani otpora Kula Grad – Zvornik”, u organizaciji Udruženja demobilisanih boraca ARBIH Zvornik.

Udruženje demobilisanih boraca ARBiH Zvornik obilježilo 8.april, "Dani otpora"
FOTO: Tuzlarije.net

Program je počeo 7.aprila, u subotu navečer kada je u prepunoj džamiji na Kula Gradu proučen tevhid za šehide, te je održano predavanje na temu “Značaj aprilskog otpora na Kula Gradu”. Predavač je bio Nezim ef. Halilović Muderis, ugledni bosanskohercegovački imam i legendarni komandant.

U svom obraćanju, kojeg su prisutni pratili sa velikom pažnjom, Muderis je kazao da Zvorničani trebaju biti ponosni na otpor koji je pružen u aprilu 1992. godine.

Udruženje demobilisanih boraca ARBiH Zvornik obilježilo 8.april, "Dani otpora"
FOTO: Tuzlarije.net

– Vi morate znati da niste pružili otpor nekoj manjoj grupi, nego velikoj takozvanoj JNA. Zbog toga, tog herojskog otpora se uvijek morate sjećati i prenositi na mlađe generacije. Uz to, svi vi koji ste se vratili ovdje, vi ste heroji, jer svojim prisustvom ovdje svjedočite svoju vjeru, kazao je izmađu ostaloga Muderis.

Obilježavanje 8.aprila, godišnjice prvog organizovanog otpora na oružani napad na Zvornik počelo je na Kula Gradu, prisutnim se obratio Rahman Nukić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Armije RBiH u Zvorniku, koji je istakao važnost njegovanja značajnih datuma iz prošlosti, posebno onih u kojima su učestvovali hrabri zvornički borci.

– Hvala svim gostima koji su danas i sinoć došli da uveličaju ovu manifestaciju. Posebna mi je čast da sa ovog mjesta mogu pohvaliti rad Medžlisa i njihovo učešće, jer su nam pomogli u ovoj organizaciji. Ovo je način kako se kvalitetno treba napraviti obilježavanje, kazao je Nukić.

Udruženje demobilisanih boraca ARBiH Zvornik obilježilo 8.april, "Dani otpora"
Prvo veče manifestacije
FOTO: Tuzlarije.net

Tokom programa u džamiji, Muderisu je uručena i zahvalnica. Priznanje mu je uručila kćerka jednog od najboljih zvorničkih boraca koji je preminuo.

Nakon predavanja na Kula Gradu, danas je u Kazanbašči položeno cvijeće i odata počast šehidima. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici vlasti, boračkih udruženja, Islamske zajednice, te članovi porodica.

Tokom dana na Kula Gradu je upriličen prigodan program.

(Tuzlarije.net)