OPASNE MATERIJE – Čekajući državu, Loznica “sjedi” na tempiranoj ekološkoj bombi

0
OPASNE MATERIJE - Čekajući državu, Loznica
Burad koja su dotrajala i pitanje je trenutka kada će otrov procuriti iz istih

LOZNICA – Uprkos informacijama koje su prošloga meseca preneli mediji da je Ministarstvu zaštite životne sredine među prioritetima rešavanje problema oko 75 tona cijanidne soli na prostoru nekadašnje fabrike FAK, na čije se uklanjanje čeka godinama, još uvek nema vidljive, konkretne reakcije.

OPASNE MATERIJE - Čekajući državu, Loznica "sjedi" na tempiranoj ekološkoj bombi
Burad koja su dotrajala i pitanje je trenutka kada će otrov procuriti iz istih

Pre mesec dana povodom nerešenog višegodišnjeg problema prisustva opasnih materija u Loznici gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović obratio se Goranu Trivanu, ministru zaštite životne sredine, i pozvao ga u posetu. Iz lokalne samouprave, za sada, nema informacije hoće li do te posete doći.

Dejan Kojić, izvršni direktor FAK-a, dok čeka da nadležni nešto učine, obratio se jednoj beogradskoj firmi, koja se bavi uklanjanjem opasnih materija, i njeni predstavnici su prošle sedmice obišli magacin u kome je u oko 400 metalnih buradi lagerovan opasan otpad – cijanidna so. Utvrdili su stanje buradi i očekuje se njihova ponuda koliko bi koštalo da ona budu uklonjena.

– Naravno, kada bi se to realizovalo nikako ne bi bilo izvedeno bez nadležnih državnih organa. Pisao sam gradonačelniku i obavestio ga da su u izvršnom postupku prodati neki objekti FAK-a, da su ta sredstva još uvek neraspoređena na računu lozničkog suda, a u prvom redu naplate je državni budžet. Moj predlog je da se taj novac upotrebi za troškove transporta cijanidne soli, opasnog otpada koji se nalazi u centru grada, jer posao svakako treba da bude finansiran iz budžeta države. Ne znam koje je pravno utemeljenje i da li je to moguće, a ovim predlogom nastojim da pomognem gradskoj upravi koja želi rešavanje ovog problema – kaže on za LN, podsećajući da objekat u kome su uskladištena burad nije više vlasništvo FAK-a.

Gradonačelnik je u dopisu ministru Trivanu naveo da je Loznica jedan od gradova koji zbog velikog prisustva zaostalih opasnih materija predstavlja “pravu ekološku bombu”. Podsetio je da se u prethodnim godinama lokalna samouprava više puta obraćala nadležnim ministarstvima i ukazivala na ovaj ekološki problem tražeći trajno uklanjanje opasnih materija iz Loznice. On je pozvao ministra da poseti Loznicu i lično se uveri u stanje na terenu. Povod za obraćanje ministru su cijanidna so u nekadašnjem FAK-u, gde se nalaze od devedesetih godina prošloga veka, kao i preostale opasne materije u krugu HK “Viskoza”.

(Loznicke novosti)