Počela realizacija Programa upozoravanja na opasnosti od mina u Zvorniku

0
Počela realizacija Programa upozoravanja na opasnosti od mina u Zvorniku

U prostorijama Službe civilne zaštite grada Zvornika danas je ozvaničen početak realizacije aktivnosti predviđenih u 2018. godini u okviru Programa upozoravanja na opasnosti od mina koji se na teritoriji našeg grada realizuje treću godinu zaredom.

Počela realizacija Programa upozoravanja na opasnosti od mina u Zvorniku

Vođa Tima Crvenog krsta Republike Srpske za upozoravanje na opasnosti od mina Dejan Galić istakao je da je u okviru ovog Programa planirano sprovođenje tri značajne aktivnosti.

– Jedna od njih je ograđivanje površine od 130.300 kvadratnih metara trajnom minskom ogradom u Mjesnoj zajednici Baljkovica, kao jednoj do najviše ugroženih na području grada Zvornika. Druga je edukacija oko 900 učenika od četvrtog do devetog razreda u OŠ „Sveti Sava“ i treća je opremanje dva školska igrališta sa spravama za djecu u mjesnim zajednicama Čelopek i Drinjača – rekao je Galić.

On je istakao da se ovaj Program realizuje zahvaljujući Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Crvenom krstu Republike Srpske i Gradu Zvorniku.

Snežana Kovač, koordinator za Program upozoravanja na opasnosti od mina u Crvenom krstu Republike Srpske, napomenula je da se ove godine završavaju aktivnosti u okviru ovog Programa na teritoriji grada Zvornika.

– Mi smo sa ovim Programom u regiji Birač prisutni pet godina, a u gradu Zvorniku tri godine i ove godine završavamo sve aktivnosti predviđene planom – istakla je Kovačeva.

Risto Rebić, predsjednik Mjesne zajednice Baljkovica zahvalio se gradskoj Službi civilne zaštite i Crvenom krstu, kao i donatorima koji finansiraju ovaj Program, jer su, kako je rekao, shvatili problem koji imaju mještani ovog sela i angažovali su se na njegovom rješavanju.

– Postavljanje trajne ograde oko minsko-eksplozivnog polja će mnogo značiti za naše selo, ali i za okolna sela čije se stanovništvo kreće na tim terenima, a takođe imamo i veliku površinu lovišta i na ovaj način će ljudi koji dolaze sa strane biti upoznati gdje je minsko polje – rekao je Rebić.

Program upozoravanja na opasnosti od mina trebalo bi da bude završen do druge polovine maja.

U prethodne dvije godine u okviru istog Programa izvršena je rekonstrukcija i obnova trajne ograde na Mlađevcu dužine 1.150 metara, postavljeno je devet bilborda minske situacije i sprovedene su edukacije u školama i sa drugim ciljnim grupama.