Prekinut štrajk glađu, učenici ponovo u školskim klupama u Liplju

U školi u Liplju nastava obustavljena zbog problema sa izučavanjem bosanskog jezika i nehigijenskih uslova
Škola u Liplju

Cjelodnevni štrajk glađu roditelja djece iz zvorničkog naselja Liplje sinoć je prekinut jer će učenicima Osnovne škole “Sveti Sava” biti omogućeno izučavanje bosanskog jezika, saznaje portal Klix.ba.

Prekinut štrajk glađu, učenici ponovo u školskim klupama u Liplju
Škola u Liplju

Kako Klix prenosi sinoć je održan sastanak roditelja koji su cijeli dan proveli u štrajku glađu, načelnika Zvornika Zorana Stevanovića, direktora Osnovne škole “Sveti Sava” Radomira Petrovića i predstavnika Ministarstva prosvjete RS, na kojem je dogovoreno da će u narednom periodu učenicima biti omogućena njihova prava.

Kako smo saznali, u narednim danima bit će poslan dopis Ministarstvu prosvjete u Banjoj Luci sa zahtjevima roditelja bošnjačke djece vezanim za izučavanje bosanskog jezika, nakon čega bi se na ovaj problem i zvanično trebala staviti tačka.

Hoće li Ministarstvo prosvjete RS ispuniti obećanja data sinoć roditeljima djece iz Liplja, ostaje da se vidi.

Podsjećamo, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju nastavu su bojkotovali od početka drugog polugodišta, jer njihovi roditelji zahtijevaju da im se u knjižice upiše “bosanski jezik” umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.

S obzirom da njihov zahtjev nije bio ispunjen, desetero djece skupa sa svojim roditeljima juče su započeli štrajk glađu u zgradi Općine Zvornik.

Jutros su poslije više od tri mjeseca učenici napokon u školskim klupama.

(Klix/Zvornicki.ba)