Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, povećani priliv migranata novi bezbjedonosni izazov

0
Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, povećani priliv migranata novi bezbjedonosni izazov
FOTO: Arhiv

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović ocijenio da je stanje na području koje operativno pokriva ova policijska uprava zadovoljavajuće, sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom koji je održan od početka godine, odnosno u prvom kvartalu tekuće godine.

Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, povećani priliv migranata novi bezbjedonosni izazov
FOTO: Arhiv

Abazović je istakao da je u poslednje vrijeme evidentiran povećan priliv migranata na području koje operativno pokriva Policijska uprava Zvornik , naročito sa poboljšanjem vremenskih prilika, što može da predstavlja I bezbjednosni izazov.

„Policijska uprava u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i kontaktima sa graničnom policijom Zvornik preduzima sve potrebne aktivnosti u cilju adekvatnog praćenja i odgovora na pojačane ilegalne prelaske migranata sa Bliskog Istoka“, rekao je Abazović, predstavljajući rezultate rada Policijske uprave Zvornik za prva tri mjeseca ove godine.

Ističući da će i u narednom periodu biti stavljen akcent na ovu pojavu, Abazović je
rekao je da je stanje na područu koje operativno pokriva ova policijska uprava zadovoljavajuće, sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom koji je održan od početka godine, odnosno u prvom kvartalu tekuće godine.

On je dodao da su pripadnici Policijske uprave Zvornik tokom u ova tri mjeseca učestvovali u određenom broju akcija republičkog, regionalnog i lokalnog karaktera, kao i obezbjeđivanja javnih skupova, koje su profesionalno i u skladu sa zakonom obavili.

Načelnik Sektora policije Vladan Vasilić rekao je da je na području Policijske uprave Zvornik u prvom kvartalu ove godine evidentirano 130 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na isti perod prošle godine više za 13 saobraćajnih nezgda ili za 11 odsto.

„Od ukupno 130 saobrasćajnih neugoda, 35 je bilo sa povrijeđenim licima, što je manje za 10 odsto u odnosu na posmatrai period“, rekao je Vasilić i dodao da je broj teško povrijeđenih lica za 23 odsto manji u odnosu na prvi kvartal iz prošle godine.

On je podsjetio da je bila jedna saobraćajna nesreća sa jednim smrtno stradalim licem, dok su prošle godine u istom periodu u saobrćajnim nesrećama poginula tri lica.

Vasilić je naglasio da je u posmatranom periodu na području Policijske uprave Zvornik kontrolisano 9.780 vozila i vozača i evidentiran 5.771 prekršaj, zbog čega su izdata 5.534 prekršajna naloga, što je za šest manje odsto u odnosu na posmatrani period.

Naglašavajući da su u posmatranom periodu iz saobraćaja isključena 83 vozila i 331 vozač, Vasilić je rekao da je od 331 kontrolisana vozača, 256 isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, ili 11 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnik Odjeljenja opšteg kriminaliteta u Policijskoj upravi Zvornik Srpsko Milošević rekao je da je u periodu januar-mart ove godine ukupno evidentirano 176 krivičnih djela, što je za 53 krivična djela manje nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim riječima, od 176 krivičnih djela, 151 krivično djelo je iz oblasti opšteg kriminaliteta, što je za 22 odsto manje u odnsou na prvi kvartal prošle godine.

On je dodao da je evidentirano devet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, te po osam krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i bezbjednosti javnog saobraćaja.

Ističući da su u posmatranom periodu evidentirana dva krivična djela otuđenja motornih vozila koja su pronađena i vraćena vlasnicima, Milošević je istakao da su za ova navedena krivična djela podneseno 163 izvještaja nadležnim organima protiv 168 lica, među kojima je 58 povratnika u vršenju krivičnih djela, te četiri maloljetnika.

(radiosovit)