Tribina SDA u Kalesiji: “Uvod u pobjedu na oktobarskim izborima”

0

U organizaciji Općinskog odbora SDA Kalesija, danas je u Bosanskom-kulturnom centru “Alija Izetbegović”, održana tribina kojoj je prisustvovao veliki broj članova i simpatizera stranke.

Tribina SDA u Kalesiji: "Uvod u pobjedu na oktobarskim izborima"

Skup u kalesijskom BKC-u, između ostalih, uveličali su Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, federalni ministri Aljoša Čampara, Salko Bukvarević i Edin Ramić, zastupnik u Zastupničkom domu BiH i povjerenik KOSDA TK Amir Fazlić, bivši premijer TK Bego Gutić i mnogi drugi.

Potpredsjenik SDA Denis Zvizdić prenio je prisutnima pozdrave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, istaknuvši kako čelni čovjek SDA smatra da su tribine u Tuzlanskom kantonu uvod u pobjedu na oktobarskim izborima.

– Iza nas je veoma teških stotinu godina u kojima smo trpili hegemonističke pretenzije susjeda, prije svega s istoka. To je period u kojem smo živjeli u šest država i dvije carevine. Da nije bilo brojnih ratova u kojima smo stradavali na ovom prostoru bi sada živjelo 10 miliona, umjesto dva miliona Bošnjaka. Bez obzira na sve naša svijest se nije ugasila, a tu je veliki doprinos dala SDA – rekao je, između ostalog, Zvizdić.

On je istaknuo da je odgovor na aktuelnu političku situaciju jednostavan, a to je snažna BiH kojoj treba jedinstvo.

– Upravo sa SDA Bošnjaci nakon 100 godina izlaze na historijsku scenu ovog regiona sa zahtjevom za slobodu, ispovijedanjem vjere i identiteta. Ne smijemo zaboraviti da smo devedesete dočekali bez ijedne instutucije, bez svog jezika, nacionalnog i kulturnog identitata. Punih 100 godina smo čekali da se pojavi stranka i čovjek koji je mogao artikulirati naše interese – istakao je Zvizdić.

Dio svog govora Zvizdić je posvetio i onima koji su u Parlamentarnoj skupštini BiH pokušali problematizirati izjavu predsjednika Izetbegovića vezanu za namjensku industriju.

– Onoliko koliko nas se voli i cijeni, toliko ćemo i mi voljeti i cijeniti. S onima drugima znat ćermo kako odgovoriti. Posebnu pažnju poklonit ćemo projektima namjenske industrije za opstojnost Bošnjaka. Procesi priključenja EU i NATO savezu su u toku i ne mogu se vratiti unatrag. Izvoz raste. Počeli smo rješavati strateška ekonomska pitanja, a to je zapošljavanje mladih. Naravno to nije još uvijek dovoljno. Čeka nas još teških reformi, ali ovi mladi ljudi će živjeti u evropskoj BiH – rekao je Zvizdić.

Amir Fazlić govorio je o radu na terenu i organiziranji stranačakih tijela na području TK.

– Vrh SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem krenuo je da raščisti svoje redove. Uvedeno je povjereništvo u Kantonalni odbori i neke općinske odbore kojima je cilj stabilizacija stranke. Na narednim izborima očekujemo dobar rezultat, jer je ovo prvi put da SDA kaže ne onima koji su svoj interes stavili ispred interesa države – rekao je, između ostalog, Amir Fazlić.
– Davno smo trebali isključiti neke ljude iz SDA. Nadam se da će ovo što se dešavalo biti opomena i svima nama koji smo i dalje na određenim pozicijama. Neki su umjesto ideala SDA izabrali da se bore za sitne interese, a možda će doći i neki drugi koji će također pokušati isto. Ipak, ostalo je mnogo nas koji smo radili na ispunjavanju obećanja koje smo dali biračima – rekao je, između ostalog, Edin Ramić.

Skup SDA u Kalesiji samo je jedna u nizu tribina pod sloganom “Snažna SDA, jača BiH”, koje će obuhvatiti svih 13 općina Tuzlanskog kantona. Veliki stranački skup već je održan u Živinicama, a već sutra je na redu Tuzla.

(Faktor)