Bračni par Bosiočić pokreće društveni biznis u Zvorniku zahvaljujući fondaciji Mozaik

0
Bračni par Bosiočić pokreće društveni biznis u Zvorniku zahvaljujući fondaciji Mozaik
Bosiočići na prezentaciji

Fondacija Mozaik okupila je 11 mladih poduzetnih timova iz cijele BiH u Meeting Pointu kako bi u samo tri minute prezentirali svoju društveno odgovornu ideju za biznis.

Bračni par Bosiočić pokreće društveni biznis u Zvorniku zahvaljujući fondaciji Mozaik
Bosiočići na prezentaciji

Na veliko iznenađenje, svi timovi su uspjeli ubijediti investicionu komisiju da su njihove ideje spremne za tržište, tako da je svih 11 timova dobilo investiciju u iznosu do 15.000 KM za registraciju i pokretanje biznisa, kao i dodatnu mentorsku podršku od 20.000 KM.

“Da ste me prije par mjeseci pitali da li sam uopšte čula za ovakav događaj, rekla bih da nisam i da to ne postoji u BiH, a danas sam tu stajala ispred komisije i publike, boreći se za investiciju i dalji razvoj mog biznisa. Presretna sam što sam s mojim timom to i ostvarila i ovo je zaista ogroman ‘vjetar u leđa’ i dokaz da su se naš trud, nepokolebljivost i optimizam i isplatili”, rekla je Hatidža iz Soft Hug tima koji proizvodi aromatične jastuke za djecu.

Hatidžin tim je predstavio jednu od 11 poduzetničkih ideja koje su danas prezentovane, a iz Mozaika naglašavaju da su posebno ponosni na raznolikost društveno odgovornih ideja koje su mladi razvijali.

Vladimir Marić, direktor Mozaikovog Inkubatora društvenih biznisa, naglasio je da je današnji događaj i za Inkubator posebno važan.

“Kroz njihove pitcheve i spremnost za dalji razvoj biznisa najbolje se vide i rezultati našeg rada – konstantne profesionalne mentorske podrške koju im pružamo u Inkubatoru. Vjerujem da nudimo najbolji sistem besplatne podrške u BiH, ako ne i u regionu, za one koji pokreću društveni biznis, a nisu sigurni kako ideju sprovesti u djelo”, rekao je Marić.

Bračni par Bosiočić pokreće društveni biznis u Zvorniku zahvaljujući fondaciji Mozaik
Bosiočići kroz projekt

Publika je, pored prilike da svjedoče investiranju u ideje mladih, glasala za najbolju ideju iz njihove perspektive – izabrali su tim: Autoservis “As” iz Kladnja. Ostalih 10 timova koji su dobili sredstva su: Urbani krovovi iz Banje Luke, Zorya iz Sarajeva, Greens iz Sarajeva, Full marketing iz Travnika, Vortex Travel iz Mostara, Axis iz Tešnja, Igraonica Bubamara iz Vlasenice, Eko Boss iz Zvornika, Eko s juga iz Mostara i Soft Hugs aromatični jastuci iz Breze.

Zvornički Eko Boss pokreće mladi bračni par Bosiočić. Nedeljko o svemu ovom kaže:

Mi smo mladi bračni par iz Zvornika i odlučni smo da osnujemo sopstveni biznis “EcoBoss”, čija je osnovna delatnost proizvodnja kartonske ambalaže.

Sa Fondacijom Mozaik smo prosli šestomesečno putovanje kroz inkubator društvenih biznisa uz konstantnu mentorsku podršku za razvijanje naše biznis ideje. Ovog vikenda smo u Sarajevu učestvovali na Demo Day-u 2.0.gde smo sa jos 10 timova prezentovali svoje biznise pre komisijom i publikom.

Tom prilikom Fondacija Mozaik je u nama prepoznala potencijal i dodelila nam investiciju u vrednosti od 15000 KMza pokretanje naseg biznisa kao i dalju saradnju sa ekspertima. Rekao je Nedeljko.

Pored novih radnih mjesta u Zvorniku, ovaj posao doprinijet će i povećanju ekolške sviejsti i čistijem Zvorniku u budućnosti.

(zvornicki.ba)