Prvo zvorničko pjevačko društvo “Izvornik “učestvuje na 8. Svjetskom festivalu horova u Grčkoj

0
Prvo zvorničko pjevačko društvo “Izvornik “učestvuje na 8. Svjetskom festivalu horova u Grčkoj
FOTO: Arhiv

Prvo zvorničko pjevačko društvo “Izvornik” iz Zvornika učestvovaće na 8. Svjetskom festivalu horova koje se od 27 -29. aprila održava u Solunu u Grčkoj. Na Festivalu koji je prestižnog karaktera učestvovaće 16 horova iz 13 zemalja.

Prvo zvorničko pjevačko društvo “Izvornik “učestvuje na 8. Svjetskom festivalu horova u Grčkoj
FOTO: Arhiv

Umjetnički rukovodilac hora Ljubiša Popović je rekao da je pozivom, Prvom zvorničkom pjevačkom društvo “Izvornik” da učestvuje na ovako značajnom festivalu ukazana velika privilegija čast da jedan hor iz Zvornika predstavlja Republiku Srpsku i BiH.

“ Jedini smo predstavnici iz RS na ovom festivalu, te nam je posebna čast, ali i odgovornost da u najboljem svjetlu predstavimo naš grad našu zemlju i muziku.

Popović je rekao da je prema propozicijama, Festival isključivo usmjerem ka izvođenje muzike iz filmova mjuzikla za šta su se posebno pripremali nekoliko mjeseci.

“Na festivalu ćemo izvesti muziku iz filmova Ljubav i Moda i Skupljači Perja i potrebno je bilo dosta vremena i truda kako bi se uradili aranžmani i prilagodili pjevanju u četvoroglasju i u najboljem zvuku i harmoniji prikazali grad Zvornik i Republika Srpska. Pored ovih pjesama, na otvaranju ćemo izvesti i dvije etno pjesme i na taj način predstaviti muzika iz našeg podneblja “ istakao je Popović.

Vokalni solista i član Upravnog odbora Izvornika Petar Spremo kaže da je pored nastupa cilj odlaska i promocija grada Zvornika , kulture i turističkih potencijala.

“U saradnji sa Gradskom upravom i Turističkom organizacijom Zvornik pripremili smo mnogo promotivnog materijala kako bi na najbolji način prezentovali prvenstveno grad Zvornik, kulturu , i njegove turističke potencijale a ujedno i cijelu Republiku Srpsku i BiH. Ponijeli li smo i zastave grada i Republike Srpske koje će sve vrijeme trajanja festival biti na pozornici “ Istakao je Spremo.

Miloš Maksimović član hora i Upravnog odbora” Izvornika” kaže da ovakvi nastupi su izuzetno značajni kako za Pjevačko društvo “Izvornik” tako i za grad ZVornik

“Ostvariće se susreti i druženja sa horovima iz brojnih zemalja u kojem će se razmenjivati iskustva što će doprinjeti promociji kulture grada Zvornika RS” rekao je Maksimović.

Na Vlll svjetskom festivalu horova pored Grčke kao domaćina učestvovaće horovi iz Francuske, Makedonije, Hrvatske, Izraela, Jordana, Bugarske, Srbije, Ukrajine, Švedske,  Turske i BiH koju će u najljepšem svijetlu prezentovati Zvorničani okupljeni oko “Izvornika”.

Iz Pjevačkog društav “Izvornik” Iskazali su veliku zahvalnost Gradskoj upravi Zvornik i gradonačelniku Zoranu Stevanovicu na pruženoj podršci za odlazak na festival u Grčku , kao i Predstavništvu RS u Solunu i Jeleni Athanasiou iz hora “Korais” iz Soluna.

(radioosvit)