Predstavljeni programi podsticaja zapošljavanja u 2018. godini, očekuje se zapošljavanje novih 100 Zvorničana

0
Poziv za učešće u evropskom programu razmjene “Erasmus za mlade preduzetnike”
FOTO: Ilustracija

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Zvorniku Goran Petrović predstavili su danas programe podsticaja zapošljavanja koje će Gradska uprava Zvornik i Zavod za zapošljavanje sprovesti u 2018. godini.

Mikropreduzeća čiPredstavljeni programi podsticaja zapošljavanja u 2018. godini, očekuje se zapošljavanje novih 100 Zvorničanane skoro 75 odsto firmi u BiH
FOTO: Ilustracija

Ivanović je rekao da Gradska uprava daje punu podršku Zavodu za zapošljavanje i programima koje sprovode. On je istovremeno pozvao poslodavce da se prijave na programe Zavoda i na taj način omoguće sugrađanima da dobiju posao.

– Kada je riječ o našim programima, želim da saopštim da je danas zatvoren Javni poziv za dodjelu naknada i podsticaja za podršku privrednim subjektima za stvaranje novih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji ili poljoprivredi koji zajedno realizuju Gradska uprava i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Dio sredstava namijenjen je poslodavcima koji su u periodu od 1.septembra 2017. godine do 31. marta 2018. godine povećali broj radnika. Javilo se devet firmi koje će retroaktvno dobiti 57.000 KM, dok preostalih 90.000 KM će biti iskorišćene za novo zapošljavanje gdje će osam poslodavaca, koji su se prijavili na Javni poziv, biti u obavezi da do 20. maja prime 37 lica. Takođe, polovinom maja Gradska uprava krenuće sa svojim programom zapošljavanja za šta će biti izdvojeno 450.000 KM i gdje će između 100 i 120 naših sugrađana moći dobiti posao – rekao je Ivanović.

On je istakao da Gradska uprava već nekoliko godina sprovodi svoje programe zapošljavanja, podsjetivši da su 2016. i 2017. godine 182 lica zapošljena na taj način.

Petrović je rekao da su Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisali Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za programe zapošljavanja. Radi se o Programu podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa; Programu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS „Zajedno do posla”, Programu zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi, Programu podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj, Programu podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika i Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

– Poziv za Program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa otvoren je do utroška sredstava, dok je poziv za ostale programe otvoren do 22. maja – rekao je Petrović.

Programima je uglavnom planirano zapošljavanje u privredi, zapošljavanje mladih, kao i teško zapošljivih ciljnih grupa kao što su demobilisani borci, ratni vojni invalidi, žene žrtve porodičnog nasilja, žene u ruralnim područjima i lica kojima nedostaje do 3 godine staža osiguranja za sticanje uslova za starosnu penziju.