Sin zastupnice SNSD-a ide u zatvor: Pijan prošao kroz crveno i usmrtio pješakinju

0
Sin zastupnice SNSD-a ide u zatvor: Pijan prošao kroz crveno i usmrtio pješakinju
FOTO: Arhiv-Faktor.ba

Dvadesetšestogodišnji Stefan Lukić, sin zastupnice SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Jasne Lukić, osuđen je u dobojskom Okružnom sudu na kaznu zatvora od dvije godine i tri mjeseca zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Marija Dević (53) iz tog grada.

Sin zastupnice SNSD-a ide u zatvor: Pijan prošao kroz crveno i usmrtio pješakinju
FOTO: Arhiv-Faktor.ba

Prema presudi, Lukić je 5. juna 2015. godine oko 21.15, upravljajući automobilom “opel astra”, izazvao saobraćajnu nesreću. On je vozio automobil sa 1,32 promila alkohola u krvi krećući se Ulicom cara Dušana u pravcu centra Doboja.

– Dolaskom na raskrsnicu ulica Cara Dušana, Svetoga Save i Kralja Dragutina on je automobil vozio 75,3 kilometra na sat, iako je riječ o naseljenom mjestu gdje brzina kretanja ograničena na 50 kilometara na sat. U trenutku dolaska na raskrsnicu na semaforu mu je bilo upaljeno crveno svjetlo. Međutim, on nije zaustavio automobil, iako je znao da prolaskom može ugroziti javni saobraćaj i dovesti opasnost život ljudi – navedeno je u presudi.

Dalje se navodi da je on pristao na takve posljedice i automobilom prošao kroz crveno svjetlo na raskrsnici. Dolaskom na sredinu raskrsnice desnim dijelom svog vozila udario je u prednji dio automobila “mazda”, koji se kretao prema tržnom centru “Konzum”, a kojem je na semaforu bilo zeleno svjetlo.

– Od udara se “astra”, koju je vozio Lukić, zarotirala i zanijela ulijevo, a potom naletjela na ivičnjak i popela na trotoar. Tom prilikom zadnji lijevi dio automobila udario je pješaka Mariju Dević koja se nalazila na trotoaru – objašnjeno je u presudi.

Od udara Dević je zadobila prelom kostiju lobanje, prelom rebara, prelom grudne kosti i druge teške povrede od kojih je isti dan preminula u Opštoj bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju.

Presudom je Lukić obavezan i da plati plati sudske troškove od 5.450 maraka, kao i sudski paušal od 150 maraka u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude.

Lukiću je izrečena i mjera zabrane upravljanja vozilom na dvije godine.

(Faktor.ba)