U zvorničkom hotelu „Vidikovac“ održana promocija gastro turizma

0
U zvorničkom hotelu „Vidikovac“ održana promocija gastro turizma

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske predrag Gluhaković rekao je u zvorničkom hotelu „Vidikovac“ da prekogranična saradnja Republike Srpske sa Srbijom i Vojvodinom, kao njenom pokrajinom, treba da bude i u funkciji bolje promocije turizma u Republici Srpskoj koji je u uzlaznoj liniji.

U zvorničkom hotelu „Vidikovac“ održana promocija gastro turizma
Gluhaković je, nakon prezentacije i promocije gastro turizma putem emisije „Kuhinjica“, kojoj su prisustvovali  potpredsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina Ivan Đoković i privrednici iz oblasti gastronomije i turizma Republike Srpske, naglasio da je promocija gastro ponude jedna od važnih segmenata u razvoju turizma.
„Siguran sam da će na ovoj prezentaciji u hotelu ‘Vidikovac’ dobiti više na snazi gastro ponuda Republike Srpske i sve ono što gastro ponuda nosi sa sobom kao oblik razvoja turizma, pogotovo ove regije koja zaslužuje da u narendom periodu dobije na značaju“, rekao je Gluhaković.

zvornik - gastro prezentacija 2
On je istakao da će vrijedni ljudi u turizmu prepoznati šta Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, zajedno sa našom ‘Kuhinjicom’,  radi na snažnoj promociji gastro turizma Republike Srpske.
Gluhaković je istakao da je velika mogućnost gastro ponude od Kostajnice do Trebinja jer Republika Srpska ima značajne resurse  i bogatsto sa kojim može da se ponsi.
„Skoro svaka lokalna zajednica Republike Srpske u toku godine napravi po neki gastro susret i to je jedno bogatstvo, to je jedna kultura života sa kojom se ponosimo i želimo da taj obim dobije još više na značaju“, rekao je Gluhaković.
Ističući da je ponosan na broj dolazaka turista u Republiku Srpsku u prva tri mjeseca ove godine, Gluhaković je osijenio da je, prema podacima sa kojima raspolaže, više od 17 odsto povećan broj dolazaka turista u Srpsku, u odnosu na isti period prošle godine.

zvornik - predrag gluhakovic
„Tome svakako doprinose nezaobilazna Jahorina, te banje kao što su Slatina, Vrućica, Kulaši, Vilina vlas i druge destinacije, i mi smo ponosni na naše bogatstvo“, rekao je Gluhaković i naglasio da sve to pokazuje da je razvoj turizma jedan od stubova razvoja Republike Srpske i sada i u budućnosti.
Đoković je istakao da dobri prijateljski i politički odnosi sa dvije strane rijeke Drine doprinose razvoju gastronomije, turizma, vinarstva i drugih segmenata u ovoj oblasti.
„Najavljujem dobru inicijativu ministra Gluhakovića da se taj razvoj realizuje i kodifikuje kroz određene normativne akte, kroz sporazume, da se između turizma i gastronomije Republike Srpske i Vojvodine uspostave konkretni i direktni odnosi, da se poveća obim trgovinske razmjene i protoka ljudi, pogotovo na nivou turizma“, rekao je Đoković.
Đoković, koji je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, izrazio je očekivanja da će se u narednim mjesecima pristupiti realizaciji zaključivanja takvih sporazuma na dobrobit turističke privrede i u Republici Srpskoj i u Vojvodini.
Ističući da se dobri prijateljski odnosi prelivaju i u domen ekonomije, Đoković je izrazio očekivanja da će nivo valorizacije u domenu privrede biti znatno povećan u narednom periodu.
„Ono što prepoznajemo i u regioni i na nivou evropskog tržišta jeste da se javlja velika tražnja za regionalnim proizvodima, jer moderni turisti i njihovo interesovanje nije fokusirano samo na određene regione, države ili određenu turističku destinaciju, nego traže da se sve to znatno proširi“, ocijenio je Đoković.
Prema njegovim riječima, kompatibilnost turističke privrede Republike Srpske, Srbije i Vojvodine, povezana sa gastronomijom i gastronomskom kulturom, te dobri domaćinski odnosi koji su najbitniji da se dočekaju gosti, treba da se prelivaju bez obzira na administrativne barijere.

zvornik - ivan djokovic
„Mi činimo jedno zajedničko turističko tržište koje u narednom periodu treba još bolje da ispromovišemo i da ga zajedno sistemski uredimo aktima i sporazumima“, rekao je Đoković.
Đoković se zahvalio Gluhakoviću na njegovoj inicijativi i dobrom strateškom idejnom rješenju kako da se obostrano iskoriste zajednički turistički potencijali i kako da se učini da to u budućnosti bude jedna zajednička ponuda.

(Osvit)