Avdo i Paša Karić iz Hajvaza u braku skoro 60 godina

0
Avdo i Paša Karić iz Hajvaza u braku skoro 60 godina
Paša i Avdo Karić

U novembru 2017.godine Avdo i Paša Karić proslavili su 58 godina braka. U bračne vode zaplovili su kazat ćemo davne 1959. godine. Prije nego su obilježili godinu zajedničkog života Avdo je morao u vojsku. Tri godine, kaže Paša, bio je u vojsci.

Avdo i Paša Karić iz Hajvaza u braku skoro 60 godina
Paša i Avdo Karić

Svakoj djevojci odnosno ženi kada mora napustiti kuću roditelja nije lahko naviknuti se na novu porodicu i nove ljude, u tim trenucima najvažnija je podrška partnera, ali kada partner mora otići od kuće eh tada postaje teže. Teško je to bilo i prije 58 godina kao i sada. Ono što je nekada bilo drugačije jesu običaji i ponašanje svekra i svekrve prema snahi

“Prije nije bilo da snaha popije kahvu sa svekrom. Svekrva nije bila prava Avdina mati, i jednom kaže ona meni da popijem kahvu sa njima. Svekar se naljutio i nije popio svoj fildžan kahve. Kad smo svi ispili ja uzela oprati suđe i prospem onaj fildžan. Nije mu baš bilo drago. Tada mi svekrva objasni da se naljutio što sam pila kahvu sa njima jer je to bilo sramota. Danas hvala Bogu nije tako. “- prisjeća se Paša.

Prvog sina bračni par Karić dobio je 1964. godine. Danas imaju tri sina i kćerku kao i devetero unučadi i jedno praunuče.

U danšnje vrijeme kada je brak na klimavim nogama, naši sagovornici su primjer da je ljepota bračne zajednice iznad svih drugih. Kažu nam da su međusobno povjerenje i poštovanje ključni za dugotrajan i sretan brak.

Avdo i Paša Karić iz Hajvaza u braku skoro 60 godina
Avdo Karić

Paša je rođena 1939. godine a njen suprug 1940. godine, ma da kroz smijeh nena Paša kaže da je on stariji od nje jer su ga upisali kasnije. Tako je to prije bilo, nije prvi put da čujemo da je otac dijete za ruku vodio da ga upiše. Ali nije ni bitno koje godine su supružnici rođeni, bitno je da šalju jednu lijepu poruku, a to je da bez obzira koliko život pred nas iskušenja i prepreka stavljao bitno je imati nekoga sa kim ćemo sve to moći preći. Bitno je imati ruku koja će uvijek biti ispružena za nas kako bismo je u pravom trenutku “uhvatili” krenuli dalje i osobu sa kojom ćemo paralelno koračati kroz život.

Avdo i Paša Karić iz Hajvaza u braku skoro 60 godina
Paša Karić

Prelijepu priču o zajedničkom životu Avde i Paše Karić završit ćemo malo izmijenjenim stihovima Dine Merlina

“ U životu je naljepše kad čovjek i žena u ljubavi zajedno osijede”

Paša i Avdo pričali su nam o životu u “njihovo vrijeme”, o ramazanima, o tradionalnim jelima…Opširnije pogledajte u ramazanskom programu NEON Televizije