Uspješan nastup Zvorničkog pjevačkog društva ” Izvornik” na 8. Svjetskom festivalu horova u Solunu

0
Uspješan nastup Zvorničkog pjevačkog društva ” Izvornik” na 8. Svjetskom festivalu horova u Solunu

Prvo zvorničko pjevačko društvo “Izvornik” iz Zvornika učestvovalo je na 8. Svjetskom festivalu horova koje se od  27-29. aprila održalo u Solunu u Grčkoj.

Uspješan nastup Zvorničkog pjevačkog društva ” Izvornik” na 8. Svjetskom festivalu horova u Solunu

Na ovom prestižnom festivalu koji nije bio takmičarskog karaktera učestvovalo je 18 horova iz 12 zemalja svijeta: Francuske, Makedonije, Hrvatske, Izraela, Jordana, Bugarske, Srbije, Ukrajine, Švedske, BiH i Turske. Zvorničani su imali i više nego zapažen nastup i kao jedini hor iz Republike Srpske na najbolji način su predstavili BiH i grad Zvornik

Samom početku prethodilo je predstavljanje učesnika festival gde je svaki hor izvodio po pjesmu dok su Zvorničani bili i najveseliji ,da bi kasnije uslijedio nastup u svečanoj sali Aristotel Univerziteta u Solunu.

Umjetnički rukovodilac hora Ljubiša Popović je rekao da je Prvom zvorničkom pjevačkom društvu “Izvornik” pozivom da učestvuje na ovako značajnom festivalu ukazana velika čast , jer je Izvornik predstavlja ne samo svoj grad već i Republiku Srpsku i Bosnu.

Uspješan nastup Zvorničkog pjevačkog društva ” Izvornik” na 8. Svjetskom festivalu horova u Solunu

“Utisci su fantastični, naš nastup je bio izuzetno zapažen , ovacije cijele sale a sam nastup bio je na visokom nivou. Iako smo pjevali cijeli repertoar na srpskom jeziku uspjeli smo da prenesemo na sve željene emocije.

Festival je bio isključivo usmjeren na izvođenje muzike iz filmova i mjuzikla. Zvorničani su se predstavili sa muzikom iz filmova “Ljubav i moda” i “Skupljači perja “, a pored toga su izveli splet starogradskih i etno pjesama kako bi predstavili i muziku uz našeg podneblja

“Jedini smo hor koji je kompletan repertoar pjevao na maternjem jeziku, dok su drugi većinom pjevali na engleskom jeziku , pa smo na taj način bili interesantni i zapaženi, aranžmani naših kompozicija su bili zanimljivi i opšti utisak je bio fantastičan.

Vokalni solista horai član upravnog odbora Petar Spremo sumirajući utiske je rekao da su Zvorničani ostavili poseban pečat ne samo nastupom već i prezentacijom grada

“Mi smo jedna od rijetkih delegacija koja je prezentovala svoj grad , Republiku Srpsku i državu BiH. Podijelili smo sve materijale koje smo dobili zahvaljujuci Turistickoj organizaciji i gradskoj upravi i na jedan kvalitetan način uspostavili kontakte sa horovima iz ostalih zemalja “rekao je Spremo.

Uspješan nastup Zvorničkog pjevačkog društva ” Izvornik” na 8. Svjetskom festivalu horova u Solunu

Uz Zvorničane su sve vrijeme bili ljudi iz predstavništva Republike Srpske u Solunu koji su im dali punu podršku tokom nastupa i boravka u Grčkoj

Jorgos Dimitropulos ispred Predstavništva RS u Solunu je rekao da su oni uvijek tu kako bi pružili podrsku i pomoć građanima Republike Srpske.

 

Zvorničani su imali nesvakidasnji nastup koji ce sigurno ostati upamćen u istoriji Festivala jer je član hora tokom koncerta zaprosio svoju djevojku. Željko Miljović je u jednom moomentu prekinuo nastup hora i iz publike izveo svoju djevojku Aleksandru Mijatović i klečeći zaprosio je na pozornici što je naišlo na ovacije publike i svih prisutnih.

 

Aleksandra Mijatović je na svu sreću pristala i uz suze rekla sudbonosno DA , i kako kaže bila je više nego iznenađena prosidbom te poželjela da se svakoj djevojci ovako nešto desi “Nisam ništa znala i posmatrala sam koncert kao svi ostali ,i od trenutka kada me je izveo pred publiku nisam više ništa ni čula ni vidjela osim njega. Osjecala sam se prelijepo “ rekla je Aleksandra

Zvorničani su pored nastupa i druženja sa ostalim horovima iz 12 zemalja, tokom boravka u Solunu posjetili brojne kulturno istorijske znamenitosti grada.

 

Zvorničani su tokom boravka u Solunu imali više nego uspješan nastup i na najbolji način su predstavili grad Zvornik, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu

Iz Pjevačkog društav “Izvornik” iskazali su veliku zahvalnost Gradskoj upravi Zvornik I gradonačelniku Zoranu Stevanovicu na pruženoj podršci za odlazak na festival u Grčku , kao i Predstavništvu RS u Solunu.

(radioosvit)