Loznica: Poslije požara koji je zahvatio “Viskozu” još nema odgovora šta se nalazi u buradima

Loznica: Poslije požara koji je zahvatio
FOTO: Loznicke novosti

Da Loznica susjedni grad Zvornika, postoje tempirana ekološka bomba potvrđuje nedavni požar koji je zahvatio dio nekadašnjeg privrednog giganta “Viskoze”. U nastavku prenosimo tekst Loznickih novosti koji se odnosi na ovaj problem.

Loznica: Poslije požara koji je zahvatio "Viskozu" još nema odgovora šta se nalazi u buradima
FOTO: Loznicke novosti

Od poslednjeg incidenta u krugu “Viskoze”, požara u kome je plamen je zahvatio prostoriju u kojoj se nalazi šest buradi nepoznate sadržine od kojih je jedno eksplodiralo, prošlo je više od nedelju dana. Međutim, do zaključenja ovog broja (sreda) nema zvanične informacije o kakvoj se “nepoznatoj sadržini” radi

U gradskoj upravi u ponedeljak nam je rečeno da nisu dobili odgovor nadležnih republičkih organa, ali da je uzorak iz buradi poslat na analizu. Kada će odgovor stići ne zna se, ali se zna da se na mestu požara, kod nekadašnje fabrike “Lozofan”, pored puta za Trbušnicu, i dalje nalazi policija i da su burad na istom mestu. Sa vanredne sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, održane 25. aprila, dan posle incidenta, izdato je saopštenje u kome se, pored ostalog, navodi da je upućen dopis nadležnim republičkim organima da “preduzmu sve neophodne aktivnosti kako bi se utvrdila vrsta i poreklo materije koja se zapalila, a protiv odgovornih lica pokrenuo odgovarajući postupak”. “Brzina” odgovora “nadležnih” ne može zadovoljiti običnog čoveka koji što pre želi da zna šta je gorelo, da li je štetno, ako jeste, koliko i slično. Priče tipa “da je bilo opasno, već bi se saznalo” niti “drže vodu”, niti su ozbiljne. Ovoga puta stvar usložnjava i to što burad, prema onome što je rečeno, nisu ostala iz proizvodnog procesa “Viskoze”, kao što su, prema podacima iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u krugu ostale opasne materije 1.500 m3 vode kontanimirane sa CS2, 300 m3 crnog luga, mazuta 15 tona i furfurala 20 m3 za koji “nema analize”, nego su doneta sa strane.

Ko može da garantuje da u pustoj, razrušenoj fabrici, sa hiljadama kvadratnih metara pustih pogona, nema ničega osim onoga što se zvanično navodi? Da li je, možda, neograđeni fabrički krug u koji može da se uđe šleperom, postao mesto odlaganja svakojakog otpada, nepoznate sadržine i porekla, pa i opasnog, kada je poslednji put provereno šta se sve tamo nalazi i da li je uopšte više moguće učiniti nešto takvo? Od prestanka proizvodnje prošlo je više od decenije, a koliko su nadležni, čitaj država, vodili računa o svemu tome više je nego očigledno svakome ko prođe pored onoga što je ostalo od “Viskoze”.

Ostaje običnom čoveku da se nada da se neće desiti ništa baš tako loše i opasno i da će jednoga dana, konačno, sve što je ostalo u “Viskozi”, ali i FAK-u, biti uklonjeno, a ono ruglo dovedeno u neko normalno stanje. Poslednji događaj je, još jedna u nizu, opomena da se nešto konkretno i odlučno, konačno, mora preduzeti, i da je u našem dvorištu “ekološka bomba” koju treba neutralisati zauvek. Kada se nešto desi od priče o nadležnostima, nedostatku novca, i sličnih nema vajde, a resorna ministarstva izgleda sve ove godine probleme Loznice ne shvataju dovoljno ozbiljno, ili su u onom našem maniru,”ma neće valjda ništa da se desi”.

Ko će biti odgovoran ako se desi? Lokalna vlast, famozna država, ili mi, građani koji uglavnom nisu naročito zainteresovani za opasne materije osim kada se nešto desi pa to bude tema dan, dva. Tada, po starom, bude malo gunđanja, psovanja, a u suštini je čekanje da neko drugi reši ono što se tiče svakoga ko ovde živi. Ili nam je zaista sve svejedno, dok nam u bašti sad “niču” i burad “nepoznate sadržine”.

T.M.S

(Loznicke novosti)