Nacionalni park “Drina” podijelio mještane u Srebrenici

0

Narodna skupština RS nedavno je donijela odluku o formiranju Nacionalnog parka „Drina“ na prostoru opštine Srebrenica.

Nacionalni park “Drina” podijelio mještane u Srebrenici

Prema toj odluci, najveći dio površine nacionalnog parka nalazi se na prostoru koje naseljava bošnjačko stanovništvo. Grupa mještana smatra da će im biti uskraćene brojne slobode.

Traže rješenja i najavljuju proteste.

Mještanima mjesnih zajednica koje se nalaze u Nacionalnom parku „Drina“ najviše smeta što njihova, privatna imovina, postaje dio nacionalnog parka.

“Ovdje što se tiče Nacionalnog parka niko nije ni pitao, slažemo se mi za to jer mi se ne slažemo da ide privatna imovina u Nacionalni park, Bože dragi ima Sušica lovište što je bilo prije, može i sad isto njima lovište dole da love”, kazao je Mirsad Sinanović iz Mjesne zajednice Urisići.

Plaše se da će im biti ograničeno kretanje , te da na svojoj zemlji neće moći raditi ono što žele.

“Mi koji smo ostali živi poslije tog rata, došli smo ovdje pokušali ponovo normalno da živimo da radimo svoju zemlju , međutim jedno vrijeme se šutilo, međutim sad nam ponovo nabijaju neke svoje uslove, uvode nam pravila po kojima mi moramo živjeti, to je čisto otimanje zemlje ja to drugačije ne mogu da vidim nego čisto otimanje naše zemlje”, kazao je Mirsad Bečić iz Mjesne zajednice Klotjevac.

S druge strane direktor Nacionalnog parka “Drina” kaže kako je nacionalni park ograničavajući samo za stanovništvo i ljude koji nesavjesno pokušavaju da izvuku iz njega ono što im ne pripada.

“Tri zone su zaštite, u prvoj zoni nema praktično stanovništva to je lovište Sušica koji je i ranije bilo zaštićeno su zabrane su gradnje sječe i ostalo. 80 posto nacionalnog parka spada u drugu i treću zonu gdje je izuzet prostor gdje živi stanovništvo gdje privređuje, gdje se bave poljoprivredom , stočarstvom, ugostiteljstvom turizmom i to je prostor koji će i dalje biti nesmetan dozvoljen stanovništvu koje ovdje živi i radi”, poručio je Dragan Glišić.

Ipak ima i onih koji smatraju kako će Nacionalni park donijeti mnoge benefite stanovništvu koje tu živi.

“Mislim da bi trebao biti za povratnike 99 posto bolje života jer u svakom slučaju normalno da će Nacionalni park se i formira radi toga radi turizma ovdje radi svega, nadamo se uređuje se i plaža ova vidi se objekti se rade tako da mislim da će biti 90 posto bolje za povratnike ovdje”, rekao je Asim Sejdinović iz naselja Oštrika.

Oni koji se ne slažu sa planovina za Nacionlani park Drina kažu kako će braniti svoju očevinu a svoje nezadovoljstvo iskazati i protestima u Srebrenici.

Izvor: N1