Konobaru iz Foče tri godine zatvora zbog ubistva u samoodbrani

0
Radnicima ringišpila 16 godina zatvora zbog obljube maloljetnice
FOTO: Ilustracija

Banjaluka – Aleksandar Đuričić (28) iz Miljevine kod Foče osuđen je pravosnažno u Vrhovnom sudu Republike Srpske na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Ognjena Drakula (30) i povređivanja Mitra Stankovića (22).

Konobaru iz Foče tri godine zatvora zbog ubistva u samoodbrani

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je vijeće odbilo žalbe odbrane i optužbe, te potvrdilo presudu Okružnog suda u Trebinju.

Đuričiću je suđeno dva puta, jer je Vrhovni sud RS u aprilu lani ukinuo prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na šest godina zatvora. Slučaj je tada vraćen trebinjskom sudu na novo suđenje, koji je Đuričića nakon ponovljenog suđenja osudio na tri godine i tri mjeseca zatvora. On je za ubistvo dobio tri godine, a za povređivanje Stankovića još šest mjeseci, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora.

Prema presudi, Đuričić je Drakula ubio 28. maja 2014. godine u kafiću “Škorpion” braneći se od njega i Stankovića. U toj presudi je navedeno da su tog kobnog dana Drakul i Stanković pripiti došli u kafić “Škorpion”, gdje je Đuričić konobarisao i odmah počeli da se bahato ponašaju. Bez dozvole su pojačavali muziku, a nakon što im je Đuričić rekao da nema više pića i da se kafić zatvara, nasilni gosti su ušli u šank i počeli da ga tuku. Konobar je u naguravanju s njima pao na pod. U jednom trenutku iz šanka je uspio da uzme nož sa sječivom od 19 centimetara i zaprijetio napadačima riječima: “Ne prilazite mi”. Nakon toga ubo je Drakula u stomak, a Stankovića lakše povrijedio. U obrazloženju prvostepene presude ranije je navođeno da je vijeće utvrdilo da je Đuričić zločin počinio prekoračivši nužnu samoodbranu.

– Sudije su svjesne da je optuženi sa 62 kilograma i dosta slabijom fizičkom konstitucijom od napadača morao da se brani. Međutim, mogao je u nužnoj samoodbrani upotrijebiti neki drugi predmet, poput pepeljare, čaše ili nečeg drugog što se drži u šanku – navedeno je u obrazloženju.

(glassrpske)