Večeras prva Teravija, muslimani u Zvorniku i širom svijeta dočekuju najsvetiji mjesec Ramazan.

0
Glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef.Mustajbašić uputio bajramsku čestitku

Večeras počinje najsvetiji mjesec kod muslimana, mjesec Ramazana. Predstoji trideset dana odricanja hrana, pica, ruznih misli, riječi i djela kako bi se stekla milost, oprost i nagrada od Svemogućeg stvoritelja svih svjetova. Pored navedenog muslimani u ovom mjesecu praktikuju i klanjanje noćnog Teravih namaza koji se kolektivno obavlja u svim zaseocima, selima i centru grada Zvornika.

Večeras prva Teravija, muslimani u Zvorniku i širom svijeta dočekuju najsvetiji mjesec Ramazan.

U Zvorniku muslimani tradicionalno organizuju porodične i kolektivne iftare za postače koji se od početka zore do zalaska sunca odriučnu hrane i pića, ali i ružnih djela, govora i svega onog kako bi se muslimani i iskreni vjernici trebali ponašati svakodnevno.

Pošto je ovo poseban mjesec, tako su i posebne nagrade od dragog Boga za sve oni koji se u ime Svevišnjeg odriču hrane i pića u Ramazanu.

Povodom predstojećeg Ramazana ispred škole u Sapni zvornički Medžlis Islamske zajednice organizovao je predramazansku akademiju.

Na platou ispred OŠ Sapna u Sapni u subotu 12. Maja održana je tradicionalna predramazanska akdemija.

Prigodan program su izveli članovo hora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, VIS „Merak“ Sapna, hora „Nuru-l-islam“ iz Živinica, MFS-EMMAUS – dnevni centar za djecu Zvornik, Hasreta Muratović , Lejla i Dino Hasanović.

Pristnima je mubarek Ramazan poželio glavni imam Medžlisa Haris ef. Mustajbašić.

Redakcija portala Zvornicki.ba svim muslimana upućuje iskrene čestitke povodom nastupajućeg Ramazana uz želju da ovaj mjesec provedu sa svojim najmilijima u zdravlju i rahatluku.

(Zvornicki.ba)