Sud u Bijeljini poništio Akt koji je obustavio odluku Suda u Zvorniku o Alumini

0
Sud u Bijeljini poništio Akt koji je obustavio odluku Suda u Zvorniku o Alumini

Nakon što je fočanska firma „Pavgord“ upozorila je da je sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić stavila klauzulu pravosnažnosti na sudsku odluku koja ne postoji, ovaj sud je juče donio novo rješenje kojim je tu klauzulu ukinuo, saznaje portal CAPITAL.

Sud u Bijeljini poništio Akt koji je obustavio odluku Suda u Zvorniku o Alumini
Radi se o rješenju od 11. marta 2015. godine kojim je određena privremena mjera zabrane izvršenja na imovini FG „Birač“ u stečaju koje je Viši privredni sud Banjaluka ukinuo 15. juna 2015. godine, a na koje je bijeljinski sud u aprilu ove godine stavio klauzulu pravosnažnosti.

Zbog ovakvog postupanja fočanska firma „Pavgord“, koja vodi izvršne postupke na imovini FG „Birač“, zatražila je od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH razrješenje Božane Gužvić kako funkcije predsjednika suda, tako i sudijske dužnosti.

Samo tri dana nakon ovog zahtjeva bijeljinski sud je donio rješenje kojim je ukinuo spornu kaluzulu.

„Ukida se klauzula pravosnažnosti rješenja Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 11. marta 2015. godine stavljena 2. aprila 2018. godine“, navedeno je u rješenju suda koje u posjedu CAPITAL-a.

U obrazloženju je navedeno da je sud naknadnim pregledom spisa stečajnog predmeta uočio da je sporno rješenje iz 2015. godine ukinuto i da je postupak vraćen ovom sudu na ponovno odlučivanje.

Zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić rekao je za CAPITAL da je ovim sudija priznala da je pogriješila stavljajući klauzulu pravosnažnosti na rješenje koje ne postoji i istakao da oni i dalje ostaju pri zahtjevu za njenu smjenu.

„Mi ostajemo kod onoga što smo tražili bez obzira što sporna klauzula više ne postoji. Smatramo da je sam način obraćanja predsjednice suda skandalozan jer to nije način na koji sudija treba da komunicira sa bilo kim jer na taj način vrši pritisak i na sudije svog suda i na sudiju suda u Zvornuku“, tvrdi Sajić.

Firma „Pavgord“ i predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić posljednjih dana vode „rat saopštenjima“, a sve je počelo nakon što je Gužvić uputila dopis na adrese nekoliko institucija u kojem je, kako kaže, željela da ukaže na posljedice izvršnih sudskih postupaka na imovini FG „Birač“ u stečaju.

Advokatska firma „Sajić“, koja zastupa „Pavgord“, oštro je reagovala na ovaj dopis navodeći da je sudija Gužvić obmanula institucije kojima je pisala i da je ona kao postupajući sudija u stečajnom postupku nad FG „Birač“ stavila klauzulu pravosnaćnosti na rješenje koje ne postoji.

Zbog ovoga je „Pavgord“ zatražio i razrješenje Božane Gužvić, a ona je odgovorila da ostaje u cjelosti kod svih navoda i upozorenja koje je iznijela u vezi sa stečajnim postupkom Fabrike glinice „Birač“ te da nema nikakav problem sa pokretanjem bilo koje vrste postupaka protiv nje.

„Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja sada pokušava da naplati od njene kćerke firme – „Alumine“.

CAPITAL: Marina Čigoja