Obilježen Dan grada Zvornik, uručena priznanja

0
Obilježen Dan grada Zvornik, uručena priznanja
Ovoogdišnji dobitnici nagrada

Svečanom akademijom u Domu omladine, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „Zvornik to je moj grad“ i polaganjem cvijeća na centralni spomenik danas je obilježen Dan grada Zvornika.

Obilježen Dan grada Zvornik, uručena priznanja
Ovoogdišnji dobitnici nagrada

Tim povodom čestitke gradonačelniku Zoranu Stevanoviću i građanima Zvornika uputilu su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Gradonačelnik Stevanović poručio je da je Zvornik otvoren grad u koji su dobro došli svi dobronamjerni ljudi, svi koji se opredjeljuju da grade i učvršćuju veze među ljudima, a ne da ih razgrađuju.

– Naš je interes da u Zvornik dolazi što više ljudi, da se upoznaju sa potencijalima koje naš grad ima i da na taj način otvorimo mogućnosti za unapređenje svega onoga po čemu je Zvornik bio prepoznatljiv i što ga je svrstalo u red najrazvijenijih gradova u BiH – rekao je gradonačelnik Stevanović koji je naglasio i da je Zvornik prelijep i gostoljubiv grad koji ima šta da ponudi svojim posjetiocima, od prirodnih ljepota do bogate riznice kulturno-istorijskih spomenika.

Obilježen Dan grada Zvornik, uručena priznanja

Gradonačelnik je istakao da je u godini koja je za nama otvorena prva „grinfild“ investicija u našem gradu, fabrika „Zeohem“, te podsjetio da se privode kraju značajni infrastrukturni projekti među kojima vodovod u Tršiću i kanalizacija u Tabancima.

– Nastavljena je rekonstrukcija gradskih ulica, izgrađena je fiskulturna sala na Branjevu, završeni su radovi na utopljavanju gradske Bolnice i OŠ „Sveti Sava“, realizovan je još čitav niz manjih projekata u različitim oblastima koji doprinose podizanju kvaliteta života u našem gradu. Takođe, pristupili smo izradi Strategije grada Zvornika za narednih 10 godina, a u godini koja počinje očekujemo da će biti izgrađena zgrada za smještaj institucija Okružnog suda, Privrednog suda, Pravobranilaštva i Okružnog tužilaštva. Očelujemo i da počnu radovi na rekonstrukciji mosta za koji su obezbjeđena sredstva od Vlade Republike Srbije. Počeće i izgradnja fiskulturne sale u Karakaju, izgradnja zgrade za smještaj 34 porodice iz kolektivnih centara, proširenje kapaciteta dječijeg vrtića i Doma za starija lica, obezbjeđivanje prostora za Gradski muzej. Očekujemo početak radova na proširenju gradske Bolnice, kao i kapaciteta parkirališta, te nastavak rekonstrukcije gradskih ulica. U toku je izrada projekta za vodosnabdijevanje u mjesnim zajednicama Oraovac, Križevići, Dugi Dio i Kitovnice. Uređenje korita rijeke Sapne, uređenje obale rijeke Drine na potezu Tršić-Tabanci, uređenje gradske plaže i proširenje pješačke staze do gradske kapije samo su neki zadaci koji nam predstoje i koje ćemo, vjerujem, u dobroj mjeri realizovati do sljedećeg Dana grada – poručio je gradonačelnik.

On je naglasio da je Zvornik grad mladih čije ideje, projekte i aktivnosti podržava, a oni uzvraćaju tako što promovišu svoj grad postižući značajne rezultate u sportu, kulturi, nauci, muzici, na nastupima i takmičenjima.

Gradonačelnik Stevanović na akademiji je dodijelio gradska priznanja za 2018. godinu i to Zlatnu medalju “Stanko Nikolić“ ljekaru u zvorničkoj Bolnici Ljubici Stevanović za društveno odgovoran rad i SPKD „Prosvjeta“ Zvornik za doprinos razvoju prosvjete i kulture. Srebrnu medalju “Stanko Nikolić“ gradonačelnik je uručio Božici Ostojić za doprinos razvoju dečijeg pozorišta, a dodijeljena je i Međunarodnom Komitetu Crvenog krsta – Delegaciji u Sarajevu za doprinos u oblasti deminiranja. Bronzanu medalju “Stanko Nikolić“ dobili su davaoci krvi Pero Stevanović i Željko Lazić, te za posebne rezultate u poljoprivredi Adem Pandur i Sekula Radić.

Obilježen Dan grada Zvornik, uručena priznanja

U programu akademije koja je bila centralna svečanost obilježavanja 21. maja, Dana grada, učestvovali su članovi Pozorište mladih Zvornik koji su govorili o Zvorniku u sadašnjem trenutku, ali i o znamenitim ličnostima iz istorije našeg grada. Nastupili su i učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“, Dječiji hor „Izvornik“ i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Svečanoj akademiji prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, odbornici u gradskoj Skupštini, predstavnici vjerskih zajednica, privrednici i predstavnici javnog i društvenog života Zvornika.

Obilježen Dan grada Zvornik, uručena priznanja

Gosti na centralnoj svečanosti povodom Dana grada bili su i Njena ekselencija ambasador Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i njegov pomoćnik Ljubinko Đokić, gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i savjetnik predsjednika Opštine Mali Zvornik Vojislav Stamenković.