Posjeta iz ministarstva zdravlja povodom projekta “Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH”

0
Posjeta iz ministarstva zdravlja povodom projekta

Grad Zvornik jedan je od dva grada u Republici Srpskoj koji je uključen u projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“. Ovaj značajan projekat uz podršku Vlade Švajcarske realizuje Misija Svjetske banke u BiH u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Posjeta iz ministarstva zdravlja povodom projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH"

Sa ciljem da izvrše uvid kako se sprovodi projekat na terenu posljednjeg radnog dana prošle sedmice predstavnici Misije Svjetske banke i Ministarstva prisustvovali su sastanku Lokalne akcione grupe, a primio ih je i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Siniša Janjetović izrazio je zdovoljstvo onim što je vidio i čuo.

– Ministarstvo je veoma zadovoljno sa zalaganjem i posvećenošću gradonačelnika i koordinatora ispred Gradske uprave. Takođe, uvjerili smo se da se prilikom imenovanja Lokalne akcione grupe od strane gradonačelnika vodilo računa da članovi budu iz različitih oblasti, pa tako imamo i psihologe, pedagoge, ljekare, predstavnike sportskih organizacija i druge članove što će značajno doprineti da se iskristališu odgovarajući prijedlozi koje bi smo u saradnji sa Svjetskom bankom mogli da realizujemo na teritoriji grada Zvornika – rekao je Janjetović.

On je napomenuo da je prvenstveno cilj projekta smanjenje četiri osnovna riziko faktora u javnom zdravstvu, a to je problem nedostatka fizičke aktivnosti, problem ishrane, alkoholizam i pušenje.

– Sa ovim projektom pokušavamo da dovedemo do izmjene svijesti ljudi na način da shvate da je neophodno živjeti i hraniti se zdravije. Ne očekujemo da će za mjesec dana doći do drastične izmjene, već se kroz neki duži vremenski period mogu očekivati određeni efekti i poboljšanja – istakao je Janjetović.

U okviru projekta odabrane su i koalicije za zagovaranje, koje će zajedno sa Lokalnom akcionom grupom i konsultantima raditi intenzivno na podizanju svijesti o značaju javnog zdravlja i preventivi kod odabranih korisnika, a to su djeca u predškolskom uzrastu, djeca u školskom uzrastu, nastavnici, zdravstveni radnici i zaposleni u lokalnoj samoupravi.