Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH” uspješno se sprovodi u Zvorniku

0
Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH

Za članove lokalnih koalicija (predstavnici institucija, privrede i organizacija civilnog društva) u Zvorniku je u okviru Projekta „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio Projekta Republika Srpska“ juče održana radionica na temu zagovaranja.

Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH" uspješno se sprovodi u Zvorniku

Cilj radionice bio je da se članovima lokalnih koalicija približe modeli komunikacije i lokalnog djelovanja kojim se građanima mijenja pogled na određene vrste ponašanja, a zatim i samo ponašanje, u funkciji opšteg dobra, a ne interesa pojedinca.

Projekat se sastoji iz četiri stuba – zagovaranje, mobilizacija, edukacija, te monitoring i evaluacija.

Prvi stub – zagovaranje – sprovodi Sekons grupa za razvojnu inicijativu, koja je i bila realizator ove radionice, prve u nizu. Predstavnici lokalnih koalicija identifikovali su probleme za navedene faktore rizika, definisali ciljeve i započeli razradu plana zagovaranja koji će se realizovati u narednom periodu.

„Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio Projekta Republika Srpska“ je sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva, čiji je cilj promjena stavova o rizičnim ponašanjima među kojima su konzumiranje duvana i alkohola, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost, kao i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje – prvenstveno kroz obrazovne i zdravstvene ustanove.

Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH" uspješno se sprovodi u Zvorniku

Projekat sprovodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

U Republici Srpskoj projekat se realizuje u gradovima Zvornik i Doboj.