Kozluk: Na svakom koraku osjeti se duh Ramazana – kolektivni iftari i cijelonoćna rasvjeta

0
Ovog petka više od hiljadu domaćinstava bez električne energije na području Zvornika
FOTO: Arhiv

Kandilji s kozlučke džamije svake večeri ukrašavaju lijepu podrinjsku čaršiju, a Bošnjaci u ovom i okolnim mjestima redovno se okupljaju na zajedničkim iftarima. Većina Kozlučana živi u dijaspori i mnogi su došli da ramazanske dane provedu u svom mjestu.

Kozluk: Na svakom koraku osjeti se duh Ramazana - kolektivni iftari i cijelonoćna rasvjeta

Oni koji nisu, materijalno pomažu da se prirede kvalitetni iftarski obroci i obogate i uljepšaju druženja njihovih rođaka i komšija.

– Ovog ramazana imat ćemo pet zajedničkih iftara, gdje, osim naših mještana, ugostimo i povratnike iz Jusića, Skočića, Tršića i drugih naselja, a dođu nam i dragi gosti iz Loznice iz Srbije – kaže jedan od domaćina Hakija Hadžić, sekretar Džematskog odbora.

Sve finansiraju Kozlučani, koji su se dobro snašli u svijetu, a iftarske obroke pripremaju i serviraju mladi povratnici u ovo mjesto, održavajući tako tradiciju velikog gostoprimstva, koje je karakteristično za Kozluk.

Kozluk: Na svakom koraku osjeti se duh Ramazana - kolektivni iftari i cijelonoćna rasvjeta

Jedan od uvijek spremnih na akcije od društvene zajednice je i Husnija Marhošević koji se izborio da za vrijeme trajanja Ramazana u Kozluku ne dolazi do obustave ulične rasvjete u kasnim noćnim satima, kako bi Kozlučani nesmetano mogli dolaziti na jutarnje i noćne molitve u svoju džamiju u Kozluku.

(Zvornicki.ba)