Otvorena igrališta za djecu u Čelopeku i Zelinju

0
Otvorena igrališta za djecu u Čelopeku i Zelinju

U dvorištu Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Čelopeku i škole „Jovan Dučić“ Drinjača-područna škola u Zelinju danas su otvorena igrališta za djecu koja su opremljena spravama u okviru Programa upozoravanja na opasnosti od mina koji je realizovan uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crvenog krsta Republike Srpske i Grada Zvornika.

Otvorena igrališta za djecu u Čelopeku i Zelinju

Igrališta su otvorili, u ime gradonačelnika Zvornika, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović i Elmir Camić, zamjenik šefa Međunarodnog komiteta Crvenog krsta–delegacija u Sarajevu.

igraliste 3

Camić je ovom prilikom istakao da Crveni krst obraća posebnu pažnju na upozoravanje djece, te da je u tom smislu važno obezbijediti siguran prostor za njihovu igru, umjesto da idu, nesvjesno, u područja koja su zagađena minama.

– Crveni krst, zajedničkim naporima, takođe organizuje takmičenje „Misli mine“ kroz koje prođe 25.000 učenika svake godine i gdje na interaktivan način uče o opasnostima od mina i kako se sigurni ponašati. Mi smo odlučni da te programe nastavimo i ubuduće – rekao je Camić.

Snežana Kovač, koordinator ovog Programa u Crvenom krstu Republike Srpske, naglasila je da se otvaranjem igrališta Program upozoravanja na opasnosti od mina završava.

– Otvaranjem ovih igrališta obezbjeđujemo sigurne površine za igru djece. Ovim se završava ovaj Program koji smo na teritoriji grada Zvornika sprovodili tri godine. Ovdje su, pored igrališta, postavljene trajne minske ograde na području mjesnih zajednica Kula Grad i Baljkovica, devet bilborda minske situacije, sproveli smo edukacije učenika u svim osnovnim školama na teritoriji grada, edukacije članova u oba lovačka udruženja i stanovnika u mjesnim zajednicama Branjevo i Snagovo – rekla je Kovačeva.

Direktori škola u Čelopeku i Drinjači Sanja Tanacković i Goran Radulović zahvalili su se na opremanju igrališta, istakavši da je to lijep i značajan događaj, s obzirom da do sada nisu imali igrališta sa dječijim spravama.

– Djeca su se veoma obradovala i čim su sprave postavljene počeli su da ih koriste i da provode vrijeme na igralištima – rekli su Tanackovićeva i Radulović.

igraliste 2

Koliki je značaj realizacije ovog Programa svjedoči i gradsko priznanje Srebrna medalja „Stanko Nikolić“ koja je dodijeljena Međunarodnom komitetu Crvenog krsta-delegaciji u Sarajevu. Ovo priznanje danas je Camiću, u ime gradonačelnika, uručio načelnik Cvijetinović.

– Skupština grada Zvornika ove godine dodijelila vam je ovo priznanje za ukupan doprinos na protivminskim akcijama. Hvala vam na dosadašnjim aktivnostima čiji je značaj ogroman – rekao je Cvijetinović.

Camić se zahvalio jer je priznanje potvrda da je njihov doprinos prepoznat u lokalnim zajednicama.

– Prije svega smo zahvalni za predan rad i uložen trud i Crvenog krsta Republike Srpske i struktura u Zvorniku da bi smo se zajedničkim naporima uspjeli suočiti sa nekim pitanjima koja su u interesu svih – istakao je Camić.

Današnjem događaju prisustvovao je i generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović kome je ovom prilikom sekretar gradskog Crvenog krsta Danojka Mićić uručila Zahvalnicu. Isto priznanje dodijeljeno je i Društvu Crvenog krsta/križa BiH.

(radioosvit)