Danas završen prvi upisni rok u srednjim školama Zvornika

0
Danas završen prvi upisni rok u srednjim školama Zvornika

U dvije zvorničke srednje škole u školskoj 2018/19 godini moći će se upisati ukupno 456 učenika od čega 24o u SŠC „Petar Kočić“ i 216 u Tehničkom školskom centru.

Danas završen prvi upisni rok u srednjim školama Zvornika
JU SŠC Zvornik

Biljana Pisić direktorica Srednjoškolskog centra “ Petar Kočić” je istakla da su zadovoljni odzivom i da je i ove godine najviše interesovanje za medicinsku struku. Prema njenim riječima , svi učenici koji su se prijavili neće moći upisati smjer medicinski tehničar, ali će moći upisati smjer laboratorijsko-sanitarni tehničar.

I za smjer Gimnazija vladalo je veliko interesovanje gdje je prema prvim rezultatima upisano 25 učenika , a planirana su tri odjeljenja sa po 24 učenika, kao i jedno odeljenje na društveno-jezičkom smjeru. Kada su stručne škole u pitanju u struci ekonomija, pravo i trgovina interesovanje je nešto manje ističe Pisićeva.

Danas završen prvi upisni rok u srednjim školama Zvornika
Direktorica SŠC Biljana Pisić

Prema planu na zanimanjima ekonomski tehničar i bankarski tehničar biće upisana po 24 učenika , kao i u ugostiteljstvu i turizmu na zanimanju turistički tehničar dok će na zanimanjima kuvar i konobar biti upisano po 12 učenika. Rezultati upisa učenika sa 60 i više bodova biće objavljeni u četvrtak 14. juna na oglasnoj tabli škole. Pisićeva je dodala da je planirano da se ukupno upiše 240 učenika u deset odeljenja, dodajući da drugi upisni rok počinje već u ponedeljak i trajaće tri dana.

I u Tehničko školskom centru su zadovoljni odzivom u prvom upisnom roku. Prema riječima direktora Gorana Grujića u ovoj školi se tradicionalno ne upisuje veliki broj odličnih učenika zbog specifičnosti zanimanja. Najveće zanimanje je zasada iskazano za zanimanje hemijski tehničar i elektrotehnički smjer.

U struci elektrotehnika na zanimanjima: tehničar elektroenergetike i tehničar računarstva planiran je upis 48 učenika, a na zanimanjima autoelektričar i električar po 12. U struci saobraćaj na zanimanjima tehničar drumskog saobraćaja i vozač motornih vozila takođe 24 učenika, a na zanima a na zanimanjima ptt manipulant i rukovalac građevinskih i pretivarnih mašina po 12.

Danas završen prvi upisni rok u srednjim školama Zvornika
Direktor Grujić (lijevo) uvijek spreman za suradnju

Na mašinstvu i obradi metala moći će se upisati 24 učenika na zanimanju varilac i po 12 na zanimanjima automehaničar i obrađivač metala rezanjem. U struci hemija, nemetali i grafičarstvo takođe je planiran upis 24 učenika na zanimanju hemijski tehničar, smjer koji je na zahtjev zvorničkih privrednika ponovo uveden naglašava Grujić.

U Tehničko školskom centru očekuje se upis i učenika iz susjedne Republike Srbije. Prema riječima Grujića prošle godine ih je upisano 40 i to najviše za zanimanja tehničar drumskog i ptt saobraćaja.

Danas završen prvi upisni rok u srednjim školama Zvornika
FOTO: Arhiv

Prijem originalnih dokumenata za drugi upisni rok u četvorogodišnje škole za učenike koji imaju manje od 60 bodova kao i za trogodišnje škole obaviće se 18, 19. i 20. juna . Rezultati upisa biće objavljeni 22. juna. Za zanimanja za koja u junskom upisnom roku ne bude ispunjen plan upisa, upis će se vršiti i u julskom upisnom roku od 2. do 13. jula.